Shutterstock

Forskere forvandler jern til uendelig energi

Jernstøv er det overraskende drivstoffet i en ny teknologi under utvikling i Nederland. Jernet slipper ikke ut CO2 – og kan brennes igjen og igjen.

Forskere fra Eindhovens tekniske universitet har funnet ut hvordan de frambringer uendelig grønn energi – ved å brenne jern.

Det høres ikke spesielt klimavennlig ut, men det er det en god forklaring på.

En forbrenning er en kjemisk prosess der et drivstoff oksideres, altså reagerer med oksygen. Men hvor fossile drivstoff oksiderer til klimasynderen CO2 – så gjøres jernstøv om til Fe2O3, bedre kjent som rust. Og det belaster ikke klimaet.

Den gode nyheten er at forskerne også kan gjøre rusten tilbake til jernstøv – og brenne det igjen og igjen.

🎬 Se hvordan jernstøv blir til energi:

Video

Ovn baker rust om til jern

Når jernpulveret er brent og gjort om til varmeenergi, fanger de nederlandske forskerne det oksiderte jernet – rusten – og snur oksidasjonsprosessen på hodet.

I en prosess som kalles reduksjon, kjører de rustpulveret gjennom en smelteovn på et samlebånd og varmer den opp til omkring 1000 grader. Samtidig pumper de hydrogen inn i ovnen og skaper reaksjon der rust og hydrogen blir til jern og vann.

Forskerne eksperimenterer også med mindre energikrevende metoder, men påpeker at energien til å drive smelteovnen og produsere hydrogenet kan trekkes fra fornybare energikilder.

Det korte overblikket: Jernstøv brenner og skaper varmeenergi. Under forbrenningen gjøres jernet naturlig om til rust – uten å slippe ut CO2. Ruststøvet reduseres igjen til jern (og vann) i en prosess drevet av grønn strøm.

© Team Solid / Eindhoven University of Technology

For tungt til biler, men perfekt til industri

Fordelen med jernstøvet er at det er enkelt og trygt å transportere og lagre. Det krever verken nedkjøling eller oppbevaring under trykk, som for eksempel grønt hydrogen, og det mister heller ikke energien over tid som for eksempel batterier.

Sammenlignet med et tradisjonelt drivstoff som bensin har jernstøvet også sine fordeler. Energitettheten – mengden av energi per enhet – ligger på 11,3 kWh per liter for jern, og det er faktisk bedre enn for bensin. Til gjengjeld har jernet en vesentlig lavere energi per masseenhet. Det innebærer at jernstøvet oppbevarer samme mengde energi som bensin på mindre plass, men til gjengjeld veier det nesten 10 ganger så mye.

Derfor er jernstøvet heller ikke et nytt vidunderdrivstoff som kan brukes av for eksempel biler. Det er rett og slett for tungt. I stedet finnes det store potensialet i industrien, skipsfart og andre sammenhenger der vekt er et mindre problem.

Forskerne nevner selv at de innen ti år håper på å kunne bygge om et tidligere kullkraftverk til å kjøre på jernstøv.