Shutterstock
Energisparer

Energisparerens sjekkliste

Du har allerede skiftet ut de mest energislukende hvitevarene, kuttet glødepærene og skrudd ned varmen. Neste skritt er å hente grønn energi fra omgivelsene – og å gjøre hjemmet så intelligent at det blir kjent med (u)vanene dine.

Sett fart på IQ-en

En opplagt måte å spare energi på er å investere i en intelligent radiatortermostat. For eksempel Netatmos radiatortermostat som via sensorer registrerer vanene hos husets beboere og fortløpende gir råd om den optimale termostatstyringen. Du kan gi kommandoer til termostaten med stemmestyringen til Google eller Apple.

Netatmo
© Netatmo

Ta en prat med stikkontakten

I det intelligente hjemmet er selv stikkontaktene med på å spare på strømmen. Et eksempel er Wemo-systemet fra Belkin som gjør det mulig å skru av og på stikkontakten via mobilen – eller med stemmestyring via Apple-assistenten Siri. I skrivende stund virker ikke den europeiske varianten med Android.

Belkin
© Belkin

AI avslører husets største strømtyver

Ingen energibevisst sjekkliste uten et system som overvåker strømforbruk. Et av de mer brukervennlige er Sense Energy Monitor. Installasjonen er enkel – elektrikeren kobler systemets «hjerne» til sikringsskapet, og du laster ned appen som følger med. Deretter får du et overblikk over husets strømforbruk i sanntid. Appen begynner nå å registrere signaturen til hver enhet, og etter hvert får enheten et navn, for eksempel «ovn». Over tid kartlegges og navngis alle enhetene slik at du via appen kan finne de største strømtyvene.

Sense Energy Monitor
© Sense

3 x mikroanlegg: Vann og sol lader opp

Hydro Power
© Unicun

Tapp strøm fra eget kraftverk

Den lille Micro Hydro Power-generator løser ikke de store energikrisene og er neppe praktisk i lengden, men ideen er morsom. Generatoren, som kan kobles til vannrør og slanger, bygger på de samme prinsippene som for eksempel de store vannkraftanleggene. Vanntrykket driver en liten turbin som gjør bevegelsesenergien om til strøm.

Solar Window
© Unicun

Heng batteripakken til tørk

Mobile solladere finnes i alle tenkelige størrelser og utforminger, og de kan kobles til en strømbank, altså et kompakt ekstrabatteri. Solar Window Charger er begge deler. Den lille strømbanken kan henges opp i vinduet med sugekopper og dermed bli full eksponert for sollys. En soloppladning tar ifølge produsenten åtte timer.

Vandur
© Unicun

(Ur)gammel oppfinnelse får nytt liv

Allerede for 3600 år siden holdt babylonierne og egypterne orden på tiden med en vannklokke. Nå gjenoppstår vannklokken i en ny og annerledes form. I Eco-friendly Water Powered Clock er batteriet og strømkablene skiftet ut med vann. En såkalt konverter skiller ut elektroner fra vannet, noe som gir strøm til å drive den lille enheten.

La speilet varme opp

Det tyske firmaet Infranomic produserer speil som avgir infrarød varme slik at du kan se deg selv i øynene mens du varmer opp badet. Selv om infrarøde paneler bruker strøm, varmer de opp mer effektivt enn tradisjonelle radiatorer. Det skyldes at de infrarøde bølgene ikke varmer opp selve luften, men de faste elementene i et rom – også kroppen din.

Infranomic
© Infranomic