Duellen: Hva er mest energieffektivt – oppvaskkum eller oppvaskmaskin?

Jeg hater å vaske opp for hånd, men kona hevder at det er det billigste og mest miljøvennlige. Er det riktig?

© Shutterstock

Hvis du velger å vaske opp for hånd i kaldt vann, kan ikke energiforbruket bli så mye lavere. Resultatet blir imidlertid ikke bra. Fettstoffer og matrester er vanskelig å få av i vann på om lag 10 °C.

Skal bestikk og tallerkener bli noenlunde rene, er oppvaskmaskinens økoprogram mer energieffektivt – så lenge du fyller maskinen godt opp.

Økoprogrammet lar bestikk og tallerkener stå i bløt over tid ved 45 °C. Temperaturen er imidlertid ikke høy nok til å sterilisere det.

Alt dør ved 62 grader

Hvis du vil ha en garanti for helt rene tallerkener, bør vannet nå minst 62 °C under oppvasken. Det sørger for at alle sykdomsframkallende mikrober dør.

Vann på 62 °C kan ikke brukes til oppvask for hånd uten alvorlig fare for at du brenner deg, så da er oppvaskmaskinen den eneste muligheten.

Energiforbruk

Hvis du kjører oppvaskmaskinens spareprogram klokken 3 om natten, når strømmen er mest grønn, blir CO2-utslippene per kWh mindre enn ved håndoppvask etter middag.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Vannforbruk

Oppvaskmaskinen bruker vanligvis mindre vann enn håndoppvask der du skifter vann og skyller av. Lar du vannet renne hele tiden, kan forbruket bli flere hundre liter.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Startomkostninger

Oppvaskmaskiner koster mye penger. De dyreste er billigst i drift og varer lengst. Håndoppvask kan utføres med en balje, en børste og et par kjøkkenhåndklær.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Vasketid

Det går raskt å fylle oppvaskmaskinen, men selve spareprogrammet tar mellom tre og fem timer. Skal du bruke bestikket ditt til neste rett, er håndoppvask klart raskest.

Shutterstock & Lotte Fredslund