Gammel gjenbruksmetode koster CO2
I dag skjer gjenbruken ofte ved at de brukte batteriene varmes opp til 500 grader, slik at metallene smelter og kan samles opp.
Den prosessen er dessverre både energikrevende og forurensende fordi det dannes giftige gasser ved de høye temperaturene.
Den nye metoden fra Singapore bygger på en spesiell form for metallutvinning som heter hydrometallurgi, der man bruker kjemikalier i stedet for varme til å løse opp metallholdige mineraler, slik at metallionene lettere kan konsentreres og utvinnes.
Først blir de brukte litium-ion-batteriene makulert og tørket, før de kjøres gjennom en vanlig kjøkkenblender og senere siktes. Forskerne står tilbake med et fint, svart pulver som består av blant annet kobolt, litium, nikkel, mangan, aluminium og kobber.
Forskerne tørker deretter appelsinskall ved lav temperatur i tre dager og pulveriserer dem før de tilsettes en sitronsyreholdig væske.
Når det metallholdige svarte batteripulveret blandes med den syrlige appelsinskallsvæsken, oppløses partiklene i pulveret, og det dannes metallioner i væsken som kan samles inn til gjenbruk – for eksempel gjennom elektrolyse, der metallionene konsentreres på en elektrode.
Forskerne klarte å samle inn opp mot 90 prosent av de verdifulle metallene fra det svarte pulveret, og de kunne faktisk gjenbruke dem til nye batterier med samme kapasitet som de batteriene som er på markedet i dag.