Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tsjernobyl

En rekke internasjonale investorer vil omdanne området rundt Tsjernobyl-verket til en gigantisk solcellepark.

© Shutterstock
Teknologi - Atomkraft

Tsjernobyl skal produsere energi igjen

31 år etter atomkraftens verste ulykke, skal Tjernobyl forsyne ukrainerne med strøm igjen. Men denne gangen kommer det til å skje på en mye tryggere måte.

Lørdag 26. april 1986 eksploderte reaktor 4 på atomkraftverket Tjernobyl i den verste katastrofen i atomkraftens historie.

På tross av de voldsomme følgene, fortsatte kraftverket likevel å produsere atomenergi. Sovjet – og senere Ukraina – kunne ikke unnvære strømmen fra verket.

Verket fungerte helt fram til år 2000 da det ble stent for godt. Men nå skal det radioaktivt forurensede området produsere elektrisitet igjen – men denne gangen på en mye mindre farlig måte.

Strøm til 750 000 husstander

13 internasjonale investorer med kinesiske og tyske solcellefirmaer i spissen, har planer om å gjøre om den sterkt forurensede jorden rundt verket til en gigantisk solcellepark.

I fjor ble reaktor 4 dekket av en kjempestor sarkofag av stål og betong for å demme opp for den sivende radioaktiviteten fra verket.

Hvis alt går etter planen, skal solcellepanelene generere 2 gigawatt energi. Det tilsvarer strømmen fra to atomreaktorer eller nok strøm til ca. 750 000 husstander.

Investorene håper å kunne ta i bruk de gamle strømførende ledningene fra verket, slik at de lett og billig kan transportere solcellestrømmen ut til den ukrainske befolkningen.

Dobbelt så stort som LA

Det forurensede området rundt byen Pripjat, der verket ligger, er ca. dobbelt så stort som Los Angeles. Særlig de øverste jordlagene er forurenset, og det antas at området ikke kan dyrkes på flere hundre år ennå.

Det er ennå uvisst hvordan håndverkerne som skal sette opp panelene, skal beskyttes mot den radioaktive strålingen.

Les også:

Atomkraft

Thorium og salt skal gi energi til årtusener

13 minutter
Atomkraft

Sannheten om kjernekraft

6 minutter
Atomkraft

Nytt kraftverk skal spise atomavfall

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul