«Kjernekraft er en ren energikilde» - Sant
Atomreaktorer slipper ikke ut giftig røyk og CO2. Den rene strømmen betyr imidlertid ikke at kjernekraft er en helt forurensningsfri energikilde.
FNs klimapanel, IPCC, plasserer kjernekraft på samme liste over rene energikilder som sol, vind, vannkraft og geotermi (som utnytter varmen fra dypere jordlag).
IPCC framhever dermed kjernekraft som en moden og klimavennlig kilde til strøm, en av flere metoder for å redusere de samlede klimautslippene.
Energikilden blir betraktet som ren fordi atomreaktorer produserer elektrisitet uten å slippe ut verken CO2 eller andre drivhusgasser, i motsetning til for eksempel kullkraftverk.
Likevel er kjernekraft blant de energikildene som kan ha store konsekvenser for miljøet. Reaktorenes brensel består nemlig ofte av radioaktivt uran som finnes som såkalte isotoper med et varierende antall nøytroner i atomkjernen.
Isotopene er ustabile, så de omdanner seg – henfaller – til andre grunnstoffer og avgir energi som radioaktiv stråling i prosessen.
Hvis de radioaktive isotopene slipper ut i naturen, er de helsefarlige for mennesker og dyr. Urangruver er som regel forurensede, men de verste forurensningsulykkene har oppstått ved atomkraftverk i drift, som Fukushima i Japan og ved Tsjernobyl i Ukraina.
«Strøm fra atomkraftverk er billigst» - Usant
Kina har de siste fem år satset stort på kjernekraft, noe som gjør at den samlede innkjøpsprisen på strøm fra verkene er 80 prosent lavere enn i vestlige land.
I andre deler av verden, for eksempel Europa, er kostnadene ved å anlegge nye kjernekraftverk så høy at de ikke kan konkurrere med Kina.
Strøm fra britenes nye atomkraftverk, Hinkley Point C, får for eksempel en dobbelt så høy pris som elektrisitet fra nye havvindmølleparker. Verkets samlede pris i norske kroner ender på: 190 mrd.
«Kjernekraft blir droppet» - Både og
I land som India, Russland, Kina og Sør-Korea skyter nye atomkraftverk opp, mens Tyskland, Belgia, Spania og Sveits faser ut sine.
Likevel steg den samlede produksjon av elektrisitet fra kjernekraft globalt med 2,4 prosent i 2018, først og fremst på grunn av nye anlegg i Kina.
Etter de første kraftverkene ble oppført i på 1950-tallet, spådde den økonomiske organisasjonen OECD at kjernekraft ville produsere over 90 prosent av strømmen på kloden i år 2000.
Ved årtusenskiftet var kjernekraftens andel tolv prosent og har senere falt til ti prosent. Kull, gass og olje har tatt over.