Fukushima 1

Fukushima har utløst et gigantisk utslipp av frykt

Den største konsekvensen av atomkraftulykken i Fukushima er ikke det radioaktive utslippet – det er et alarmerende høyt nivå av stress og angst i befolkningen.

23. februar 2016 av Rolf Haugaard Nielsen

Den 11. mars 2011 rammet et gigantisk jordskjelv den japanske østkysten. Skjelvet ble målt til ni på Richters skala. Ved atomkraftverket Fukushima Daiichi åpnet bakken seg og rev i stykker strømledningene som forsynte verket med strøm.

Straks etter veltet en ti meter høy tsunami inn over verket. Og operatørene ved verket kjempet tappert for å avverge en enorm radioaktiv katastrofe.

Angst og stress er den største konsekvensen

210 000 mennesker måtte forlate hjemmene sine etter atomkatastrofen ved Fukushima i det østlige Japan.

© Scanpix

Nå, fem år senere, siver det fortsatt radioaktivitet ut i området, men det er langt fra det største problemet etter Fukushima-tragedien.

Motsatt av hva mange tror, er den ubetinget største konsekvensen av katastrofen for befolkningen ikke kreft fra det radioaktive utslippet – det er i stedet angst og stress.

De japanske myndighetene sendte ut et spørreskjema til alle de 210 000 menneskene som ble evakuert eller selv flyktet fra katastrofen. Der skulle de svare på spørsmål om sin mentale helse.

43 % svarte at stress- og angstnivået deres var "svært høyt". 15 % av de voksne deltagerne viste tegn på ekstremt stress, hvilket er fem ganger mer enn i befolkningen generelt. Og en av fem har alvorlige traumer.

Fukushima-kvinne satte fyr på seg selv

Mikio Watanabe sitter med et portrett av sin kone, Hamako, som fikk så alvorlige psykiske lidelser etter ulykken at hun tok sitt eget liv.

© Scanpix

Særlig tiden etter katastrofen, da mange bodde i dårlige, midlertidige boliger, var en stor psykisk belastning for befolkningen.

Et eksempel er den 58-årige kvinnen Hamako Watanabe, som sammen med mannen og barna flyktet fra en hønsefarm i landsbyen Kawamata ca. 20 km fra verket og ble innlosjert i et skur av alumunium og plast.

Etter tre måneder under kummerlige forhold gikk Hamako hjem til den øde landsbyen alene og satte fyr på seg selv utenfor familiens hus.

I 2014 ble den ulykkelige kvinnen landskjent da TEPCO, som eier atomkraftverket, i retten ble dømt til å betale erstatning til familien hennes.

Flere Fukushima-familier kan flytte hjem

En del av den evakuerte sonen er nå blitt renset, og 30 000 av innbyggerne kan sannsynligvis vende hjem. Men for over 100 000 mennesker er det foreløpig ikke håp om å gjenoppta sitt tidligere liv.

Det er også et åpent spørsmål om de evakuerte våger å vende tilbake hvis de får lov. Ved et nytt stort jordskjelv vil de havarerte reaktorene og de enorme mengdene radioaktivt vann på verket på nytt utgjøre en stor sikkerhetsrisiko. Den vil ikke være eliminert før verket er skrotet.

Nå begynner oppryddingen etter Fukushima

Først fem år etter ulykken ved atomkraftverket begynner den egentlige oppryddingen nå med hjelp fra droner og en kjempemur av is. Ingeniørene arbeider på høytrykk for å få fullstendig kontroll over katastrofen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: