Wyss Institute at Harvard University

Eksoskjelett gir lengre løpeturer

Amerikanske og sørkoreanske forskere har funnet opp et eksoskjelett som reduserer energibruken under løpeturen med fire prosent. Nå forsøker de å gjøre skjelettet lettere, slik at man kan spare enda mer energi.

Du kan gjøre en daglig løpetur fire prosent lengre uten å bruke ekstra energi. Eller enda bedre: Forleng den distansen du kan gå med ni prosent.

Begge deler blir nå mulig med et nyutviklet eksoskjelett som forsterker de naturlige bevegelsene i beina når vi går og løper.

Oppfinnelsen stammer fra et team amerikanske og sørkoreanske forskere. Sett på avstand ser den bare ut som et par lange shorts, men ved nærmere ettersyn er den mer enn det.

På magen har løperen et batteri, og like over hoftepartiet sitter den aktive delen i eksoskjelettet.

Den består av et par såkalte aktuatorer som trekker i kabler som er forbundet til baksiden av lårene.

Kablene hjelper musklene i lårene og baken med å bevege beinet bakover i forhold til kroppens tyngdepunkt.

Innebygget i shortsen sitter sensorer som hele tiden registrerer musklenes bevegelser. Det gjør at eksoskjelettet arbeider i nøyaktig det samme tempoet.

Et nytt eksoskjelett gir løperen en energisparing på sju prosent fra han eller hun aktiverer det. Innsparingen er på fire prosent i forhold til hvis han ikke hadde utstyret på.

Energisparingen blir enda større hvis forskerne klarer å gjøre systemet lettere. I dag veier det fem kilo.

Det langsiktige målet er ikke bare å gjøre løpeturen lettere og gåturen lengre for folk flest.

Forskerne håper at oppfinnelsen vil føre til nye typer av eksoskjeletter som kan hjelpe pasienter under gjenopptrening og være en støtte for personer med hardt fysisk arbeid.