Aevum
Kæmpedronen Ravn X på landingsbane

Verdens største drone skal sende opp satellitter

Kjempedronen Ravn X skal åpne nye snarveier til verdensrommet, og nye fraktruter på jorden, ved å utnytte kjent teknologi i sin hittil tyngste innpakning.

En nesten 25 meter lang drone lander etter å ha fraktet en stor sending små droner med pakker til private adresser til en nærliggende storby.

Bare tre timer senere letter fartøyet igjen på sitt neste oppdrag: Å levere en eller flere små satellitter i bane rundt jorden.

Det er visjonen for verdens største drone, Ravn X, utviklet av nyetablerte Aevum, som har skrevet kontrakt med det amerikanske militæret.

I både form og størrelse minner Ravn X mer om et jagerfly enn en drone, og med en matchvekt på 25 000 kilo er den større enn alle konkurrenter.

Selskapet håper den alternative tilnærmingen vil la dem konkurrere med for eksempel de store SpaceX-rakettene som preger dagens romkappløp og sender opp satellitter i et voldsomt tempo.

Raketthaik kan brukes igjen og igjen

Når Ravn X sender opp satellitter, utgjør dronen det første trinnet. Fra sin maksimale flyhøyde på 18 000 meter frigir dronen en rakett montert under buken. Herfra skyver rakettens to trinn en nyttelast, for eksempel satellitter, til såkalt lavere jordbaner, vel 160 kilometer over jordens overflate.

Første trinn er gjenbrukbart, slik den kraftige løfteraketten er det hos noen av dronens tradisjonelle romfartskonkurrenter.

Verdens største drone Ravn X

Dronen er gjenbrukbar, noe som gjør at 70 prosent av utstyret fra en oppskyting kommer trygt ned igjen. Ingeniørene arbeider også med å gjøre de to rakettrinnene gjenbrukbare.

© Aevum

Men fordelen med Ravn X-dronene er at de ikke trenger å lette og lande på en romhavn, som det er svært få av i verden. De trenger bare halvannen kilometer helt vanlig rullebane.

Dronen kan også sende opp satellitter året rundt, i motsetning til raketter, som krever gunstige værforhold.

En annen fordel er at dronen bruker tradisjonelt jetdrivstoff i stedet for rakettdrivstoff.

Raketter må ta med rent oksygen som brukes til forbrenningen når raketten skal skyves framover. Ravn X bruker luft fra atmosfæren og sparer dermed både plass, vekt og penger.

I tillegg er dronen helautomatisk og kan styre seg selv trygt opp og ned.

Med det førerløse flyet kan rakettene avfyres mellom 1/2 og 1 sekund etter frigivelsen, mens et bemannet fly må på behørig sikkerhetsavstand, og da mister rakettene dyrebar fart.

RavnX-prototype under udvikling
© Aevum

Fakta – Ravn X

Kjempedrone vil bli jordens transportør

Etter at verdens største drone har levert de første satellittene fra jorden til verdensrommet, er målet å åpne fraktruter fra jorden til jorden.

I tillegg til å kunne frakte opptil 264 mindre droner nærmere bestemmelsesstedet sitt, kan Ravn X også bære gods på opptil 6,8 tonn.