Drones cleaning

Sverm av minidroner vasker gulvet

I en konkurranse initiert av hvitevareprodusenten Electrolux har unge oppfinnere gitt sitt forslag til fremtidens hjem. Vinneren ble en robot som vasker gulv med insektlignende minidroner.

28. februar 2014

Minidroner gjør rent

En kuleformet robot triller bortover gulvet, og plutselig våkner kulens overflate til liv: 900 minidroner letter som en insektsverm og flyr ut i alle krinkelkroker av stuen for å gjøre rent. Det er ideen bak Mab, vinnerprosjektet i Electrolux’ "Design Lab"-konkurransen om utstyr til fremtidens hjem.

Hver drone, som bare er halvparten så stor som en binders, trekker en vanndråpe over overflaten i stil med en kulepenn. Når vannet er skittent, flyr dronene tilbake til roboten for å fylle på rent vann.

Forskning i minidroner

I likhet med de øvrige prosjektene i konkurransen er droneroboten inntil videre bare en designvisjon, men inspirert av konkret forskning. I prosjektet RoboBees arbeider forskere ved Harvard University i USA nettopp med å kopiere insekters bevegelser og sanser og få minidroner til å fly i sverm. Foreløpig har det lykkes å få én enkelt drone på vingene.

Les mer: Få en oversikt over alle artikler om droner.

Se vaskedronene i aksjon:

Se insektroboten ta til vingene:

Les om fremtidens rengjøring

Les artikkelen: 'Skinnende rent – uten å løfte en finger' fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: