Ørn angriper drone

Ørner skal drepe droner for nederlandsk politi

Fiendtlige eller sjenerende droner i nederlandske luftrom får nå kamp til mållinjen fra en overraskende kant – nemlig ovenfra. Nederlandsk politi spesialtrener ørner til å angripe droner, og rovfuglene har vist seg uhyre effektive.

5. februar 2016 av Jakob Priess

Det kan høres ut som en vits, men det er den skinnbarlige fjærkledde sannhet.

Spesialtrente nederlandske ørner blir trent til å angripe droner som forstyrrer luftrommet, truer sikkerheten på flyplassene eller potensielt spionerer mot offentligheten.

"Folk tror at det er en røverhistorie, men det har vist seg svært effektivt," sier talsmann for nederlandsk politi, Dennis Janus, til Reuters.

Ørner best mot droner

De siste årene har det vært en eksplosjon i antall amatørdroner som nå tvinger nederlandsk politi til å reagere.

Dronene forviller seg inn over flyplassene og sjenerer lufttrafikken, og de er til fare for fotgjengere når litt for ivrige droneførere skal ha de helt fantastiske HD-filmene i boks.

Nederlandsk politi har derfor eksperimentert med flere løsninger så som å skyte nett etter dronene eller å hacke seg inn på signalene og overta styringen selv – men ikke noe har vist seg nær så effektivt som ørner.

Droner ender som skrot

Ørnebrigaden er foreløpig bare i testfasen, og det er fortsatt et par problemer som må løses før rovfuglene kan settes inn i aktiv tjeneste.

For det første er det ørnenes egen sikkerhet. De sterke klørne kan saktens håndtere mindre droner, men det mangler fortsatt testmateriale på større og mer industrielle droner.

Og så er det det økonomiske aspektet:

"Det virkelige problemet akkurat nå, er at de (ørnene, red.) knuser en masse droner," sier Sjoerd Hoogendoorn fra "Guard from Above", som leverer ørnene.

"Det er svært kostbart å teste på denne måten," konstaterer han.

Nederlandsk politi tar den endelige beslutningen om innsettelse av en rovfuglstyrke innen utgangen av året.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: