Drone

Militæret jager droner i Rio

Strengere regler for bruk av ikke-autoriserte droner under OL i Rio har gitt militæret ekstra myndighet – og midler til å bli kvitt de flygende robotene.

19. august 2016 av Thomas Lykke Olesen

Dominer luftrommet med den nye Hawk M15-dronen. Få den til en supergod pris med Illustrert Vitenskap HER

Droneteknologien stormer frem, og de flygende robotene er overalt. I takt med den raske utviklingen er det også blitt mer og mer vanlig for privatpersoner å eie en flygende drone.

Det har de fått merke under OL i Rio de Janeiro, hvor droner faktisk er blitt litt av et problem.

Droner utgjør en sikkerhetsrisiko

Før De olympiske leker i Rio ble reglene for hvor og hvordan man som privatperson kan bruke en drone, endret av sikkerhetshensyn.

Det betyr at man i dag må ha en spesiell tillatelse for å få lov til å fly droner i det offentlige rom.

Les mer om droner under OL: Dronene kretser over Rio

Det er imidlertid ikke alle som overholder reglene, og allerede under den olympiske åpningsseremonien utløste det faktisk noe som minner om sikkerhetspanikk, da man oppdaget flere droner som svevet over den åpne Maracanã Stadium. Selv om dronene fløy raskt bort igjen, var det en situasjon som arrangørene ikke ønsket, og som de hadde gjort alt de kunne for å unngå.

Militæret satt inn mot dronene

Fordi droner blir ansett som en potensiell sikkerhetsrisiko, har det brasilianske militæret fått ekstra myndighet og nye våpen i kampen mot dronene som befinner seg ulovlig i luftrommet, blant annet under store arrangementer hvor det er statsoverhoder og andre viktige personer til stede.

Det kan nesten høres ut som om dommedagsprofetiene fra Hollywood-filmene er i ferd med å gå i oppfyllelse og menneskets kamp mot maskinene er i gang. Fullt så alvorlig er det imidlertid ikke – ennå.

Skyter dem ned med radiosignaler

De nye våpenet består av apparater som skyter ned droner med radiosignaler. Disse støysenderne er plassert rundt omkring på stadion og skaper et slags vern mot droner som flyr inn i den forbudte sonen. Når radiosignalet slås på, blokkerer det det signalet som styrer dronene, slik at de lander rolig og fredelig.

Det finnes forskjellige apparater som brukes til å uskadeliggjøre droner. Du kan se et eksempel på et bærbart antidronevåpen i videoen her:

Mange frykter imidlertid at militæret også vil kunne bruke teknologien til for eksempel å stenge ned mobilsignaler etter forgodtbefinnende. Dermed vil det være enklere for dem å kvele fredelige demonstrasjoner i landet.

Få din egen drone med Illustrert Vitenskap

Heldigvis går ikke politiet rundt og skyter ned droner her hjemme, og hvis du selv kunne tenke deg å snuse på den spennende teknologien, kan du akkurat nå få en stilig drone med Illustrert Vitenskap. Hawk M15-dronen er utstyrt med et 6-akset gyroskop og har en diameter på 30 cm. Den er rask og smidig, og den ekstra beskyttelsen rundt propellene betyr at den tåler de fleste styrt uten å ta skade.

Dronen har en verdi på kr 599, men akkurat nå kan du få den med 2 utg. av Illustrert Vitenskap for kun kr 79,50.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: