nb_u43 reaper drone

Krigsdroner mot IS

De allierte styrkenes mest avanserte ubemannede droner rykker fra Afghanistan til Syria, der de skal levere det avgjørende slaget mot terrororganisasjonen Den islamske stat.

23. oktober 2014 av Carsten Nymann

Bombing i tillegg til slipp av forsyninger og våpen til kurdiske krigere i den syriske byen Kobani er 100 prosent avhengig av korrekt etterretning.

Derfor rapporterer flere medier nå at amerikanerne og britene er klare til å ruste opp på nettopp den fronten ved å sette inn avanserte droner fra Afghanistan i kampen mot terrororganisasjonen IS.

Størstedelen av beholdningen av såkalte Reaper- og Predator-droner er fortsatt bundet i Afghanistan der de yter beskyttelse for 40 000 stasjonerte NATO-soldater.

Men nylig har det britiske flyvåpenet RAF ifølge avisen Independent flyttet væpnede Reaper-droner ut av Afghanistan for å sette dem inn mot IS.

Ubemannet bombefly med 950 hk

Reaper-dronen kan bære opp til 14 missiler eller bomber og betegnes derfor på engelsk som en ”hunter-killer” – en offensiv drone som også brukes til overvåking.

Reaper har et vingespenn på 20 meter, er 11 meter lang og har en 950 hk turbopropellmotor som driver dronen frem med 400 km/t.

Den mindre Predator-dronen hadde sin debut helt tilbake i 1995 under krigen på Balkan, men er siden det forbedret på en rekke punkter.

Droner fjernstyres fra trygg avstand

I dag kan både Predator og Reaper fjernstyres via satellitt av en pilot og to sensoroperatører, som i prinsippet kan sitte tusenvis av kilometer fra krigssonen.

Piloten styrer dronen først og fremst via et fargekamera som er montert i snuten på dronen.

Fartøyet er dessuten utstyrt med et multisprektalt målsøkingssystem, et TV-kamera, et infrarødt kamera samt en lasermarkør som utpeker mål for andre fly.

Inntil videre har det ifølge det amerikanske forsvardepartementet vært foretatt rundt 700 overflyginger med droner over Irak og Syria i kampen mot IS.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: