nb_u45 laser

Kina skyter droner med laser

Den kinesiske hæren har fått et nytt våpen til rådighet som ikke er langt unna det man ser i science fiction-film: Laserkanoner til å skyte ned droner.

6. november 2014 av Carsten Nymann

Ifølge kineserne vil små droner i fremtiden utgjøre en trussel i hendene på terrorister og demonstranter.

Derfor har myndighetene nå utviklet kompakte laserkanoner som kan monteres på kjøretøy og med stor presisjon skyte ned dronene som leirduer.

Laser er konsentrert lys

En laser sender ut elektromagnetisk stråling, f.eks. lys.

Laseren sender ut lys med bare én bestemt bølgelengde. Bølgene beveger seg i samme retning og svinger i takt, slik at energien som samles i strålen intensiveres ekstremt.

Droner treffes av laser med 180 km/t

De kinesiske laserkanonene har ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua en rekkevidde på to kilometer, og de kan treffe en drone fem sekunder etter at målet er identifisert.

Våpenet er effektivt opptil 500 meters høyde og kan treffe objekter som flyr opptil 50 meter i sekundet, tilsvarende cirka 180 km/t.

Ifølge kineserne har laserkanonene nettopp vært gjennom en test der de skjøt ned mer enn 30 droner – en suksessrate på 100 prosent.

Også amerikanerne skyter med laser

Kineserne er likevel ikke alene om å pusle med laserteknologien.

Den amerikanske flåten har i flere år utviklet store skipsbaserte laserkanoner – også rettet mot droner – i likhet med den russiske hæren som også hevdes å jobbe med strålekanoner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: