brain waves chopper

Hjernebølger: Helikopter flyr med tankekraft

Hjernebølger kan nå styre selvgående roboter

23. september 2013

Ved å feste elektroder på testpersoner har forskere ved University of Minnesota klart å styre et robothelikopter utelukkende ved bruk av tankekraft.

Elektroder i hetten

Fem personer deltok i forsøket, og alle sammen klarte å styre helikopteret gjennom en hinderløype. Så nøyaktig har man aldri tidligere klart å styre noe ved hjelp av hjernebølger, og det lot seg bare gjøre ved hjelp av spesielle elektroder og avansert programvare.

Nå holder det at testpersonen har eksterne elektroder i en hette på hodet, mens tidligere forsøk krevde at mikrobrikker måtte opereres inn i hjernen.

Styringen skjer ved at elektrodene i hetten fanger opp hjernebølger som omsettes til bevegelser gjennom et dataprogram.

Ifølge forskerne har teknikken potensial til å kunne styre eksempelvis elektriske rullestoler eller kunstige lemmer slik at handikappede i fremtiden kan bevege seg bare ved hjelp av tankens kraft.

Slik virker teknologien

1. Personen får på seg en hette med elektroder og ser på en skjerm som viser ham hinderløypen.

2. Personen tenker seg at han løfter f.eks. venstre arm. Nevroner i hjernebarken skaper elektriske impulser som registreres av en datamaskin.

3. Datamaskinen omgjør de tenkte tankene til bevegelser i et tredimensjonalt plan og sender opplysningene til det lille helikopteret over et WiFi-nettverk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: