remus drone

Havets droner kommer til unnsetning

I alle verdens hav vrimler det av undervannsdroner – selvtenkende roboter – som påtar seg alt fra miljøovervåking til lokalisering av flyvrak.

28. februar 2013 av Carsten Nymann

Undervannsdroner er i ferd med å erobre alle verdens hav. De takler oppgaver som enten er umulige eller for kostbare å løse med bemannede fartøyer eller fjernstyrte roboter. Etter at Air Frances rute AF447 styrtet i Atlanterhavet i 2009, var det tre store undervannsdroner av typen Remus 6000 som fant flyet og de svarte boksene på havbunnen.

Undervannsdronene er forprogrammert til en konkret oppgave og arbeider selvstendig. De kartlegger havbunnen, fotograferer og måler temperatur, strømhastighet og sjøvannets kjemiske sammensetning. Dronene jobber både i saltvann og ferskvann, forserer åpent hav, passerer greit gjennom en orkan, glir inn i trange kanaler og gjør de de skal både på grunt vann og på havets dypeste og mest utilgjengelige steder.

Se hvordan dronen Remus 6000, som fant rute AF447, kartlegger havbunnen i animasjonen nedenfor og les mer om havets droner i nyeste nummer av Illustrert Vitenskap.
Les mer: Få en oversikt over alle artikler om droner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: