NB_u32 facebook

Facebook presenterer enorm internettdrone

Internetgiganten Facebook vil berike internettørrlagte områder med oppkobling til resten av verden. Det skal skje med hjelp fra en kjempedrone.

5. august 2015 av Karine Kirkebæk

Facebooks internettdrone har ikke bare en stor oppgave, den er også kjempestor i seg selv. Den har et vingespenn på ca. 35 meter – det samme som en Boeing 737.

Grunnleggeren av Facebook, Mark Zuckerberg, har denne uken presentert dronen Aquila, som Facebooks ingeniører nå har bygget i full skala. Dronen skal sende internett til Jorden ved hjelp av laser fra en høyde på mellom 18 og 30 kilometer over Jordens overflate.

På sikt skal dronene levere internett til tre milliarder mennesker, som er uten i dag.

Aquila-dronen er en del av prosjektet Internet.org, som skal levere internett til steder uten oppkobling. Aquila er drevet av solceller, som kan holde den i luften i tre måneder om gangen, og lettvektsflyet veier ifølge Facebook mindre enn en bil. Det skyldes at den er bygget av herdet karbonfiber, som er tre ganger hardere enn stål, men lettere enn aluminium.

Dronen har en utrolig presisjon

Dronen vil ifølge Mark Zuckerburg være i stand til å levere 10 GB data per sekund fra en avstand på over 16 kilometer. Aquilas laser er dessuten også meget nøyaktig og kan treffe et punkt på størrelse med en mynt fra samme avstand.

Utbredelsen av internett skjer ved at en stasjon på Jorden skal sende et signal til en moderdrone, som ved hjelp av laser sender signalet videre til andre fly – et slags nettverk – i luften. Dronene sender hver især det trådløse signalet tilbake til Jorden og steder som ellers ikke har internett.

Mediet Popular Science skriver at NASA tidligere har brukt lasere til å sende informasjon til Månen. Men ikke fra en mobil, soldreven drone.

Dronenes allsidighet

Dronene er etter hvert blitt allemannseie – i en noe mindre skala enn Aquila. Her kan du lese mer om hvordan dronene kan hjelpe og avhjelpe mennesker:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: