Droner ræser

Droner tørner sammen i heftige luftdueller

Drone-race stormer fram og har nå blitt en sport med store mesterskap og formuer som skifter hender. I en helt nye liga slippes dronene løs på idrettsstadioner og i gamle ruiner. Seerne kan få en titt gjennom videobrillene til dronepilotene.

30. november 2016 av Morten Skeldal Østergaard og Martin Bernth

Pilotene sitter side om side med hver sin fjernkontroll i hendene. Det er dyp konsentrasjon bak videobrillene mens de styrer de små racerdronene rundt på en tom idrettsstadion.

Vi er på Sun Life Stadium i Miami, på den aller første konkurransen i Drone Racing League – en ny turnering der fire droner kjemper om å komme først gjennom en utfordrende bane med en halsbrekkende fart på 130 km/t.

Millioner av kroner på spill

En annen stor dronekonkurranse, World Drone Prix, gikk av stabelen i Dubai for første gang i mars og hadde 8 millioner kroner i pengepremier. Vinneren ble en 15 år gammel brite som tok en premie på 2 millioner kroner.

Droner flyr slalåm i tre dimensjoner

I motsetning til vanlig motorsport har dronene en ekstra dimensjon å hanskes med. Et bestemt sted skal pilotene for eksempel svinge skarpt midt i et dykk, og samtidig forsøke å treffe en smal trappesjakt.

Se en animasjon av banen her:

Like droner gir rettferdige forhold

Alle dronene er bygget av Drone Racing League og er derfor helt identiske. Dermed har alle pilotene samme utgangspunkt, slik at det utelukkende er en konkurranse om ferdigheter.

>> Få din egen drone og to nummer av bladet vårt for 79,50,-

Pilotene passerer den samme banen i tre heat, og vinneren er den som får flest poeng til sammen. I hvert heat tildeles 50 poeng for å passere to sjekkpunkter, samt for å gjennomføre hele banen.

Følg de innledende heatene her:

Videobriller er dronens cockpit

Kameraer på dronen og en spesiell radioteknologi gjør at pilotene kan ta dronens perspektiv, med bare 20 millisekunders forsinkelse.

Bli med på en heseblesende runde sett fra pilotens videobriller.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: