nb_u19 Drones

Droner skal sende mat til Syria

En sverm av små, ubemannede fly skal sendes inn over den syriske grensen og kaste ned medisin og mat til nødlidende i det krigsherjede landet.

7. mai 2015 av Malene Breusch Hansen

Hvordan når nødhjelp sikkert frem til områder der bomber og kuler hagler ned over befolkningen?

Det spørsmålet har en tidligere pilot i det amerikanske flyvåpenet funnet svaret på. Han har dannet gruppen Uplift Aeronautics, som vil bygge en hær av droner som ubemerket kan kaste ned medisin, mat, vitaminer, vannrensingredskap og babymelk til syrerne fra luften.

Nødhjelpsorganisasjoner har problemer med å nå frem til de over 12 millioner sivile som FN anslår trenger humanitær hjelp i det borgerkrigsherjede landet. Men dronene er så små og lydsvake at de ikke kan spores, og i ly av natten kan de slippe forbi fiendtlige tropper.

De små dronene skal skytes ut fra en enkel rampe som kan bygges av restematerialer. Foto: Syria Airlift Project.

Hjelpen kommer én kilo om gangen

Uplift Aeronautics er allerede i gang med å teste metoden med flere dronemodeller, blant annet utgaven Waliid. Det lille, ubemannede flyet har et vingespenn på 1,7 meter og en rekkevidde på 60 km. Den kan bære én kilo last 30 km inn over den syriske grensen.

Ideen er at syriske flyktninger i landene rundt Syria, f.eks. i Tyrkia, skal trenes i å bygge dronene og sende dem av sted fra en avfyringsrampe som gir flyet en dytt i riktig retning ved hjelp av en form for stor sprettert.

VIDEO: Slik fungerer nødhjelpsdronene

Les mer: Få en oversikt over alle artikler om droner.

Større drone på vei

Uplift Aeronautics har for øyeblikket fire Waliid-droner med i forsøket.

Gruppen arbeider imidlertid allerede nå på å utvikle en større drone som kan bære det dobbelte og nå lenger inn i Syria fra de omkringliggende grensene.

Brannslukking, dyrebeskyttelse og miljøkamp. Droner overtar i økende grad farlige oppgaver for mennesket:

Krigen i Syria

– Konflikten i Syria brøt ut i mars 2011. – Borgerkrigen har inntil videre kostet ca. 220 000 mennesker livet. – Nesten fire millioner mennesker har flyktet ut av det krigherjede landet til naboland som Tyrkia, Libanon, Jordan og Irak. – Over halvparten av Syrias befolkning på 23 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Av dem 5,6 millioner barn.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: