Facebooks Aquila-drone for trådløst nett med laser
Facebooks Aquila-drone for trådløst nett med laser © Facebook

Droner sender internett med laser

Aquila-dronen skal sende og motta datasignaler ved hjelp av en ny laserteknologi som er raskere og mer presis enn de vanlige wi-fi-radiobølgene. Målet er en hel flåte av droner som skal levere internett til de stedene på jorda der det ikke finnes i dag.

22. mai 2018 av Esben Schouboe

Facebooks nye store prosjekt heter Aquila, og det går ut på å levere internettforbindelse til steder i verden der det ikke er realistisk å grave ned fiberoptiske kabler og plassere ut store sendere.

Aquila er en drone som ved hjelp av solceller skal fly i 18–27 kilometers høyde og sende internett ned til bakken.

Internettsignalet kommer i første omgang fra bakkestasjoner. Når én Aquila-drone mottar signalet, sender den det videre med laserlys. Lyset skrus av og på milliarder av ganger i sekundet – og de mange blinkene svarer til de lange strengene av 1-tall og 0-tall som til syvende og sist utgjør alle data. 

Laserdrone sikrer utrolig forbindelse

Aquila på vei ut på sin første flytur.

© Facebook

Fordelen ved å bruke lasere er først og fremst farten: Facebook sier de kan levere internett på 30 gigabit i sekundet. Til sammenligning når en vanlig internettforbindelse sjelden over 100 megabit per sekund.

Samtidig er laserstrålene mye mer presise enn de radiobølgene wi-fi-signaler normalt blir sendt med. De kan treffe andre droner i bevegelse på opp mot ti kilometers avstand.

Facebook har fortsatt ikke satt en endelig dato for når Aquila skal bli ferdig, men har allerede gjennomført to testflyvninger i full skala, begge på over en times flytid.

Målet er at Aquila skal slå alle rekorder og holde seg på vingene i 90 dager av gangen.

Og nå får du en enestående mulighet for å bli med til ingeniørenes frontlinje i jakten på fremtidens fly, biler og tog. Få vitenskapelig dokumenterte nyheter med et abonnement på Illustrert Vitenskap. Hvis du slår til nå, kvitterer vi med et godt tilbud:

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap.

  • En måneds fri tilgang til et vell av magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-høyttaler fra Sonitum.

For bare 49,50 kroner + porto – du sparer 457 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: