Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Facebooks Aquila-drone for trådløst nett med laser
© Facebook
Teknologi - Droner

Droner sender internett med laser

Aquila-dronen skal sende og motta datasignaler ved hjelp av en ny laserteknologi som er raskere og mer presis enn de vanlige wi-fi-radiobølgene. Målet er en hel flåte av droner som skal levere internett til de stedene på jorda der det ikke finnes i dag.

Facebooks nye store prosjekt heter Aquila, og det går ut på å levere internettforbindelse til steder i verden der det ikke er realistisk å grave ned fiberoptiske kabler og plassere ut store sendere.

Aquila er en drone som ved hjelp av solceller skal fly i 18–27 kilometers høyde og sende internett ned til bakken.

Internettsignalet kommer i første omgang fra bakkestasjoner. Når én Aquila-drone mottar signalet, sender den det videre med laserlys. Lyset skrus av og på milliarder av ganger i sekundet – og de mange blinkene svarer til de lange strengene av 1-tall og 0-tall som til syvende og sist utgjør alle data.

Laserdrone sikrer utrolig forbindelse

Aquila på vei ut på sin første flytur.

© Facebook

Fordelen ved å bruke lasere er først og fremst farten: Facebook sier de kan levere internett på 30 gigabit i sekundet. Til sammenligning når en vanlig internettforbindelse sjelden over 100 megabit per sekund.

Samtidig er laserstrålene mye mer presise enn de radiobølgene wi-fi-signaler normalt blir sendt med. De kan treffe andre droner i bevegelse på opp mot ti kilometers avstand.

Facebook har fortsatt ikke satt en endelig dato for når Aquila skal bli ferdig, men har allerede gjennomført to testflyvninger i full skala, begge på over en times flytid.

Målet er at Aquila skal slå alle rekorder og holde seg på vingene i 90 dager av gangen.

Les også:

Teknologi

Mobilen entrer øyet

3 minutter
Droner

Flygende taxier skal fjerne rushtiden

1 minutt
Drone X-47B
Droner

Droner går i krig

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul