Droner sender internett med laser

Aquila-dronen skal sende og motta datasignaler ved hjelp av en ny laserteknologi som er raskere og mer presis enn de vanlige wi-fi-radiobølgene. Målet er en hel flåte av droner som skal levere internett til de stedene på jorda der det ikke finnes i dag.

Facebooks Aquila-drone for trådløst nett med laser
© Facebook

Facebooks nye store prosjekt heter Aquila, og det går ut på å levere internettforbindelse til steder i verden der det ikke er realistisk å grave ned fiberoptiske kabler og plassere ut store sendere.

Aquila er en drone som ved hjelp av solceller skal fly i 18–27 kilometers høyde og sende internett ned til bakken.

Internettsignalet kommer i første omgang fra bakkestasjoner. Når én Aquila-drone mottar signalet, sender den det videre med laserlys. Lyset skrus av og på milliarder av ganger i sekundet – og de mange blinkene svarer til de lange strengene av 1-tall og 0-tall som til syvende og sist utgjør alle data.

Laserdrone sikrer utrolig forbindelse

Aquila på vei ut på sin første flytur.

© Facebook

Fordelen ved å bruke lasere er først og fremst farten: Facebook sier de kan levere internett på 30 gigabit i sekundet. Til sammenligning når en vanlig internettforbindelse sjelden over 100 megabit per sekund.

Samtidig er laserstrålene mye mer presise enn de radiobølgene wi-fi-signaler normalt blir sendt med. De kan treffe andre droner i bevegelse på opp mot ti kilometers avstand.

Facebook har fortsatt ikke satt en endelig dato for når Aquila skal bli ferdig, men har allerede gjennomført to testflyvninger i full skala, begge på over en times flytid.

Målet er at Aquila skal slå alle rekorder og holde seg på vingene i 90 dager av gangen.