Droner holde oversikt

Dronen er menneskets nye arbeidshest

Om få år blir det umulig å tenke seg en verden der droner ikke bistår i jordbruket, leverer pizza på døren eller overvåker trafikken. Luftens propelldrevne bistandsarbeidere utgjør en teknologisk revolusjon.

27. januar 2016

Ekspresslevering av livsviktig medisin. Individuelt, daglig tilsyn med avlingen på åkeren. Direkte bildestrømming fra inne i et brennende hus.

Svermer av droner har på kort tid erobret luftrommet og er i ferd med å revolusjonere alt fra transport til jordbruk og overvåking.

Her er 6 overraskende områder der droner vinner frem:

1. Inspeksjon

Sensorer sjekker elmasten

Kina har nå overlatt inspeksjon av høyspentmaster til dronene. Samme teknikk kan brukes på rørledninger, jernbanespor m.m.

Foto: Bai Yu/Xinhua Press/Corbis/All Over

2. Etterforskning

Politiet får hjelp i forbryterjakten

Snart blir kanskje droner en like uunnværlig del av politiets arsenal som hunden. Fra luften er det flott utsikt over alle åsteder, og man kan forfølge mulige mistenkte ut fra bildene. I byer kan droner reagere lynraskt hvis noe utløser en alarm.

Politiet i Nanjing i Kina har dronebetjenter som tar seg av overvåkingsoppgaver. Foto: EPA/SCANPIX/DJI

3. Landbruk

Avlingene sjekkes fra luften

Åkeren blir en av dronenes viktigste arbeidsplasser. Sensorer kan spore opp og utrydde hver individuell ugressplante slik at bonden slipper å sprøyte hele åkeren.

Foto: Wang Xiao/Xinhua Press/Corbis/All Over

4. Varelevering

Pakken finner frem selv

Budfirmaet DHL leverte i 2015 medisin fra et apotek på fastlandet til den tyske øya Juist med en drone. Man venter at dronene vil revolusjonere spedisjonsbransen fullstendig.

Foto: Bloomberg/Getty Images

5. Redning

Brannvesenets luftbårne assistent

Brann- og redningstjenestene venter seg mye av dronene. De kan fly inn i brennende hus før alle andre, skaffe oversikt over katastrofeområder og levere redningsmateriell til folk i nød. Droner som reagerer på kroppsvarme, farger eller mønstre med infrarøde sensorer, kan også settes inn i leting etter savnede personer.

En lokal brannsjef brukte egen drone for å føre en redningsline ut til guttene Bryant Morgan og Will Verbeke som hadde forlist. Foto: Andree Kehn/Sun Journal

6. Narkosmugling

Innovative narkosmuglere

Til nå har politiet i Tijuna hodt øye med katapulter, mikrofly og tunneler for å kunne kontrollere narkotikasmuglingen over grensen til USA. Nå retter man også blikket mot hobbydronene som i mange år har utført den skitne jobben for oppfinnsomme meksikanske narkokarteller.

I fjor styrtet en drone med seks pakker av stoffet metamfetamin på en parkeringsplass i Tijuana i Mexico. Foto: AP & Polfoto

Les mer om droner.

Fremtiden med droner

Les mer om hvilken rolle droner kommer til å spille i fremtiden, i artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: