Droner bygger

Droner bygger gangbar bro

En sverm minidroner har selv oppført en gangbar bro. I fremtiden kan de bli kreftene bak enorme bygninger, mener forskerne.

23. september 2015 av Rikke Jeppesen

En sverm av avanserte minidroner flyr rundt hverandre med tau i plastarmene sine. Det var scenariet da det nylig lyktes en gruppe forskere fra Zürich å få dronene til å bygge en taubro på syv meter. Broen er så holdbar at den kan bære vekten av et menneske.

Droner slår knuter på lettvektstau

Dronene har fire små motorer og en spole hver med såkalt ”Dyneema-tau”, et lettvektsmateriale som kan tåle svært tung belastning.

De avanserte flygerne kontrollerte hele tiden hvor stramt tauet ble bundet, og med knop, knuter og fletter spente de det ut til en stabil bro mellom to stillaser.

Droner snakker med intelligent datamaskin

Konstruksjonen ble til helt uten menneskelig innblanding. Først målte dronene opp kløften de skulle bygge over mens de kommuniserte med en datamaskin som satte opp algoritmer og oversatte dronenes beskjeder til kommandoer, som den sendte tilbake igjen.

Deretter kunne de små flygerne velge ut de beste støttepunktene, som de kretset rundt med tauet for å binde sterke og solide knuter. Datamaskinen beregnet også hvor dronene måtte flette, binde og kretse for å skape en sterk struktur.

Forskerne kunne gå på taubroen da dronene hadde ferdigstilt arbeidet.

Droner er fremtidens byggherrer

Den ferdige broen er 7,4 meter og forskerne har selv prøvd styrken ved at gå over den. De kaller taubroen første skritt på veien mod en fremtid der de små flygerne selv kan bygge bærende konstruksjoner som vi lever med i hverdagen.

Og droner ordner faktisk allerede en del av arbeidet som før bare kunne utføres av mennesker. Les om noen av de farlige oppgavene som flygerne har lettet oss for:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: