Drone måler radioaktivitet 1/2015

Drone måler radioaktivitet

Forskere har utviklet en drone som kan måle radioaktivitet, bl.a. i nedsmeltede atomkraftvverk. Opplev dronen på jobb her.

12. desember 2014

Drone skal måle radioaktivitet rundt Fukushima

Dr. Tom Scott og hans kolleger ved University of Bristol i England og British-Oxford Nuclear Research Centre har utviklet en lett spesialdrone som kan måle radioaktivitet. Forskernes plan er å bruke dronen til å måle radioaktiv stråling rundt det havarerte japanske atomkraftverket Fukushima Dai-ichi.

Radioaktivitetsmålingene skjer så snart eieren, energiselskapet Tepco, gir grønt lys. Det har ikke skjedd ennå, bl.a. fordi Tepco vil ha sikkerhet for at dronen uten fare for å kollidere kan fly rundt mellom rekkene av vanntanker med radioaktivt vann som har vært brukt til å avkjøle de nedsmeltede reaktorene for å hindre et nytt ragnarokk.

Drone er testet mellom slamtanker og atomavfall

Dronen er både lett og manøvreringsdyktig og kan dessuten forprogrammeres.

Forskerne har demonstrert dronens verdi ved å sende den på flere prøveturer, bl.a. rundt mellom slamtankene på et renseanlegg i England og mellom bygningene på det store gjenvinningsanlegget for brukt atombrensel, Sellafield.

Se videoklipp med dronen på jobb her:

Les mer: Få en oversikt over alle artikler om droner.

Droner er fremtidens arbeidere

Over tusen selskaper på globalt plan produserer droner målrettet til sivile oppgaver som overvåking, livredning og distribuering av pakker.

Vil du vite mer om sivile droner og hvordan de kan hjelpe oss i fremtiden? Les vår store artikkel her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: