Digital farming 2014/14

Bonden blir digital

Slutt på analog tilgang til dyrebesetninger og åkerarbeid. Roboter, sensorer og droner gjør fremtidens bondegårder digitale.

1. september 2014 av Morten Kjerside Poulsen

Store deler av landbruket blir i fremtiden automatiserte og digitale, og bondens rolle blir nærmest for tilsynsmann å regne.

Mens det ennå er et stykke til selvgående robottraktorer og virtuelle GPS-gjerder, er en hel rekke teknologier allerede utviklet og implementert på gårder rundt om i verden.

Røkteren er overflødig

Den automatiske fôringsroboten Innovado sørger for å hente og blande fôr i blandingstrauet før den strør det ut til dyrene.

På grabben sitter det sagtenner slik at roboten kan skjære halmballene til riktige porsjoner.

Kuene kan melke seg selv

Slutt på jur nær bristepunktet. Den automatiske melkeroboten lar kuene bestemme selv når de vil melkes uten å måtte ta hensyn til bondens tidsplan. Kua komer inn i melkebåsen der den får en fôrblanding som er spesielt tilpasset behovet.

Deretter finner og vasker roboten spenene før kua blir melket. Bonden får beskjed om melkeproduksjonen hos hvert enkelt dyr.

Droner overvåker vinranker

Flygende droner blir i økende grad bondens øyne.

Allerede nå brukes det droner til å overvåke vinranker for muggsopp eller tørke, og i fremtiden er planen at de overtar store deler av tilsynet med gården og kan patruljere over avlinger og dyrebesetninger.

Les mer: Få en oversikt over alle artikler om droner.

Robot plukker bare modne bær

Menneskelige frukt- og grønnsaksplukkere får allerede nå skarp konkurranse fra roboter. Den automatiserte jordbærplukkeren kom på markedet i Japan i begynnelsen av 2014 og kan selv avgjøre om et bær er modent ved å analysere fargen. Hvis jordbæret er 80 prosent rødt eller mer, skjærer roboten bæret av ved stilken og legger det i fruktkassen.

Takket være et stereoskopisk kamera får roboten et 3D-bilde av hvor bæret befinner seg. Romfølelsen sikrer at roboten ikke skader jordbæret i prosessen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: