nb_u13 Amazon drone

Amazon får grønt lys til droner

I fremtiden får du kanskje pakken levert med drone. Etter over ett års ventetid har Amazon fått tillatelse til å teste en drone som kan levere pakker til døren.

26. mars 2015 av Karen Grubbe

En pakke levert med drone til døren din. Det kan bli virkelighet etter at det amerikanske netthandelselskapet Amazon denne uken fikk en lenge etterlengtet tillatelse til å teste pakkebærende droner.

Allerede i 2013 løftet Amazons direktør Jeff Bezos på sløret for droneplanene, men de amerikanske myndighetene har drøyd med å gi tillatelse til prosjektet.

Droner forstyrrer flytrafikken

Myndighetenes nøling skyldes at dronene kan skape problemer for passasjerfly fordi robotene ikke reagerer raskt nok på uventede farer. Men med det økende antallet droner ser myndighetene et behov for en revidering av reglene for ubemannede luftfartøyer.

Amazons droner kan bare frakte små pakker som veier opptil 2,5 kilo. Foto: Amazon.

Amazons drone har fått navnet Prime Air og er cirka 90 centimeter bred. Kameraer sikrer at dronen kan se og fly utenom uforutsette objekter, mens fire fjærende metallben sørger for myk landing.

Dronen kan fly i 30 minutter og bære pakker på opptil 2,5 kg. Det høres kanskje ikke så mye ut, men 86 prosent av Amazons pakker veier ikke mer. Transporten krever likevel at du bor i nærheten av et av lagrene til Amazon.

Tillatelse med krav

Før pakkene kan bringes ut, må dronen imidlertid testes. Og det har Amazon altså endelig fått tillatelse til.

I testperioden må Amazons droner bare fly i dagslys og ikke høyere enn 122 meter. Dronene skal konstant være i operatørens synsfelt. Amazon må én gang i måneden rapportere til myndighetene om blant annet antall flyginger, tekniske feil og avvik fra flytrafikken.

Droner får flere oppgaver

Overalt i samfunnet får droner nye oppgaver. Droner inspiserer blant annet brennende bygninger og snuser opp radioaktivitet. Les mer om de ville dronene her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: