Google Solara 50

40 ganger raskere internett med soldrevne droner

Enorme soldrevne droner vil i en meget nær fremtid levere neste generasjon lynraske internett til alle verdens avkroker – i hvert fall hvis det er opp til Google, som akkurat nå tester "Project Skybender" i ørkenen i New Mexico.

4. februar 2016 av Jakob Priess

Google har nettopp passert Apple som verdens mest verdifulle selskap, og nå beviser søkemotorguttene igjen at når det kommer til innovasjon, er de uovertrufne.

Med Project Skybender setter Google i hvert fall helt nye standarder for den mulige utbredelsen av 5G internett – 40 ganger raskere internettforbindelser enn vi i dag kjenner fra mobiltelefoner.

Millimeterbølger mangedobler hastigheten

Nøkkelen til neste generasjon internett er millimeterbølger – radiobølger ved høye frekvenser (30–300 GHz) – som i dag brukes til radar og radioastronomi. Det skriver britiske The Guardian.

Millimeterbølger vil kunne levere enorme mengder data langt hurtigere enn 4G LTE-standarden og ligner derfor det neste store skrittet fremover innenfor trådløs kommunikasjon.

Men problemet med millimeterbølger, som siden 2012 er blitt testet militært, er at rekkevidden er sterkt begrenset.

Det er her Googles soldrevne droner kommer inn i bildet.

Droner skal levere rekkevidden

Allerede i 2014 kjøpte Google det amerikanske Titan Aerospace og fikk dermed fingrene i firmaets enorme soldrevne droner, Solara 50.

De ubemannede dronene med et vingespenn på 50 meter gir Google akkurat den manglende muligheten til å levere det nye 5G-signalet til Jordens overflate uten å støte på problemer med rekkevidden.

De siste testflygningene over New Mexico ventes å være ferdige i juli, og det er først da det antas at Google vil lansere en plan for utbredelsen av trådløs kommunikasjon 40 ganger raskere enn i dag.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: