Bitcoin
© KEN IKEDA MADSEN

Digital kjede stanser hackere

Bitcoin har blitt gangbar mynt. Hemmeligheten bak den digitale valutaens suksess er et avansert system som sikrer transaksjoner mot hackere.

21. mars 2018 av Lasse Skytt

Bak den enkle og raske overføringen av bitcoin ligger det komplekse, krypterte systemet blockchain. Teknologien samler transaksjoner i blokker som settes i forlengelse av hverandre og danner en kjede som hackere ikke kan bryte.

En overføring av bitcoin tar om lag ti minutter - og den foregår som følger:

1. Bitcoinbørs 

Lasse vil overføre en bitcoin til Nadia. Først må han logge seg på en bitcoinbørs på nettet, der han kan kjøpe den digitale valutaen med et kredittkort.

2. Digital lommebok 

De bitcoins han kjøper, ligger i Lasses digitale lommebok – en konto uten bank. Lasse kan få adgang via datamaskin eller mobil.

3. Adresser

Lommeboken skaper adresser av lange koder som andre bitcoinbrukere kan overføre til. Hver adresse kan bare brukes én gang.

4. Anmodning om overføring

Er du interessert i teknologi, kan du lese mer i Illustrert Vitenskap.

Nadia gir en adresse til Lasse – bare Lasse og Nadia vet at adressen tilhører Nadia.

Lasse sender av gårde en bitcoin.

5. Privat nøkkel

I Lasses lommebok dannes en nøkkel, som er et digitalt fingeravtrykk som signerer avtalen.

Samtidig sendes det ut en kode som alle brukere kan se.

6.Offentlig nøkkel

Andre brukere verifiserer at overføringen kommer fra en legitim kilde. Det er bare koden de kan se – verken Lasse eller Nadia.

7. Gruvedrift

Systemet skaper et langt, unikt og vilkårlig tall som datamaskiner graver fram for å gjennomføre overføringen. En bærbar PC ville bruke millioner av år på det.

8.Utbetaling

Den som finner tallet, blir betalt med nye bitcoins og skal håndtere overføringer som venter på å bli registrert – blant andre Lasses overføring.

9. Blockchain

Vinneren samler informasjon om nye bitcoins og godkjente transaksjoner som venter i en elektronisk pakke kalt en blokk.

Blokken settes inn i én lang kjede av blokker – en såkalt blockchain. En blockchain er en enorm digital fil som rommer informasjon om samtlige overføringer av bitcoins noen gang. 

Alle bitcoinbrukere har en kopi av filen på sin datamaskin, og filen blir hele tiden oppdatert, slik at alle har data om de siste overføringene. 

Det gjør transaksjonskjeden nærmest umulig å hacke: Uregelmessigheter i kjeden vil raskt bli oppdaget og rettet, så en hacker ville måtte endre filen på samtlige datamaskiner i bitcoinnettverket, noe som i praksis er umulig.

Du kan lese mye mer om bitcoin og andre kryptovalutaer i Illustrert Vitenskap nr. 6 – og blant annet finne ut hvordan digitale valutaer kan skape omveltning i verdensøkonomien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: