Sunway TaihuLight

Japan vil bygge verdens raskeste datamaskin

Kina dominerer listen over verdens raskeste datamaskiner, men nå vi japanerne igjen bli kongene av regnekraft med den raskeste datamaskinen mennesket noensinne har skapt.

6. desember 2016 av Jakob Priess

130 billiarder utregninger hvert eneste sekund.

Så grensesprengende blir verdens raskeste superdatamaskin når Japan etter planen blir ferdig med å bygge «AI Bridging Cloud Infrastructure», ABCI, i 2017.

Den absurde hastigheten på 130 petaflops, som de 130 billiarder utregningene per sekund kalles, vil ikke ha noen problemer med å utmanøvrere Kinas «Sunway TaihuLight», som i dag har rekorden med 93 petaflop.

Kina skal bøye datanakken

Japan ligger i dag «bare» på en fjerdeplass når det gjelder superdatamaskinen – både USA, Kina og Tyskland ligger foran. Særlig det faktum at Kina har de to raskeste systemene i verden er smertefullt for japanerne.

Statsminister Shinz? Abe har derfor gått ut med en oppfordring til næringsliv og politikere om å samarbeide for å gjenerobre plassen som klodens teknologiske spydspiss, og ABCI er det første resultatet av det forsøket.

– Så vidt vi vet er det ingenting i verden som er like raskt, sier Satoshi Sekiguchi fra Japans ?National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, der regnemaskinen til 1,5 milliarder kroner skal stå.

Japanerne vil vinne AI-kappløpet

ABCI vil bli stilt til rådighet for japanske bedrifter som i dag må dra utenlands for å oppnå tilstrekkelig regnekraft, og målet er å styrke teknologisektoren i landet.

«AI Bridging Cloud Infrastructure» skal, som navnet antyder, Japan et tigersprang framover i arbeidet med og forskning på kunstig intelligens.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: