Shutterstock
Forbundskansler Angela Merkel

Slik avlytter agenter datastrømmen på nettet

Fiberforbindelser på kryss og tvers av kloden frakter internettets endeløse datastrøm ut i alle avkroker av verden, og det er enkelt for spioner å tappe opplysninger om alt og alle ... også deg!

Danmark har havnet i en knipe etter at et internasjonalt mediesamarbeid avslørte en intern rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark.

Rapporten er en intern redegjørelse som viser at den amerikanske etterretningstjenesten NSA i perioden 2012–2014 brukte danske internettkabler til å spionere på blant annet svenske, norske, franske og tyske embetsfolk og toppolitikere – blant dem Angela Merkel.

Men hvordan kan NSA følge med på Merkels tekstmeldinger, chatmeldinger og samtaler?

Etterretningstjenester kopierer datastrøm

Verdens informasjonsstrøm beveger seg mellom land via et nettverk av optiske fiberkabler som vanligvis går under havet.

Bestanddeler i et internettkabel
© Oona Räisänen / Wikimedia Commons

En internettkabel består av:

Et overflatelag av plast

Mylar-tape som motvirker strekk og vridning

Beskyttende stålvaiere

En aluminiumskappe som holder vann ute

Polykarbonat, som i panserglass, som beskytter de innerste kablene

Strømførende kobberrør som forsterker signalene

Gelé som holder de optiske kablene på plass

Innerst ligger de tynne optiske fibrene som formidler signalene som lysglimt

Lysbølger som reiser langs de optiske fibrene, kan tappes mens signalet er underveis, men det er lettere å gjøre det når signalet når land.

Små avlyttingsanordninger blir plassert på blottlagte fibre og bøyer av lyssignalet for å kopiere det som binære data – uten å forstyrre internettrafikken.

Kart over internetkabler inn og ut av Danmark.

Danmark er et knutepunkt for internettkabler mellom for eksempel Sverige, Norge, Nederland og Tyskland.

© Submarine Cable Map

Forklaring: Slik lytter etterretningstjenestene

Kommunikasjon sendt over internett reiser gjennom store undersjøiske kabler inn og ut av Danmark.

På hemmelige steder kan Forsvarets Efterretningstjeneste snappe opp både innhold og såkalte metadata – for eksempel posisjon og tidspunkt for de beskjedene som blir sendt.

Dataene blir sendt til et datasenter på Amager og lagret. Innholdet lagres i noen dager, mens metadata lagres mer permanent.

Med et dataprogram som kalles Xkeyscore – en slags etterretningsverdenens Google som er utviklet av NSA – kan analytikere ut fra for eksempel en e-postadresse eller en nettadresse lete etter verdifulle opplysninger i kommunikasjonsstrømmen.

Overvåkingen er i utgangspunktet lovlig når enkeltpersoner eller nettverk overvåkes som et ledd i antiterrorinnsatsen. Men det er mulig å avlytte aktiviteten til alle og enhver ned til minste detalj.

Siden varsleren Edward Snowdens avsløringer har NSAs praksis vært offentlig kjent, og han påpekte allerede den gangen at NSA overvåket Angela Merkel.

VIDEO: Snowden forklarer hvordan Xkeyscore virker

Foreløpig er det uvisst om danske Forsvarets Efterretningstjeneste kjente til spionasjen, eller om NSA har utnyttet samarbeidet i hemmelighet.