Shutterstock & Lotte Fredslund
Laas din smartphone op

Lås opp telefonen med hele kroppen

Ansiktet kan åpne telefonen, og fingeravtrykk kan overføre penger – og snart kan selv lyden av tennene dine brukes til å bevise hvem du er. Få overblikk over sju teknikker som bruker din unike kropp til å sikre nettbanken, sosiale medier og helsedata.

Kroppen din blir etter hvert gjort om til et eneste stort ID-kort som kan bekrefte identiteten din og låse opp private opplysninger. Velkjent teknologi som fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning er bare begynnelsen, for hele forskningsfeltet er i rivende utvikling. Se sju teknikker her – alt fra gamle travere til helt nye og uventede ting.

Ansikt

3D-analyse af ansigt

Nå kan skannere 3D-analysere ansiktet ditt slik at ansiktsgjenkjenning blir sikrere å bruke til for eksempel å låse opp telefonen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Ansiktet gjenkjennes i 3D

Smilehull, en bred kjeve eller en spiss nese – ansiktet ditt er fullt av unike former, og derfor kan ansiktsgjenkjenning brukes til å låse opp for eksempel en mobil.

Med infrarødt lys blir teknologien enda sikrere, siden en skanner ikke bare sjekker høyden og bredden, men også dybden til ansiktstrekkene dine.

Og takket være programmer som lærer ansiktsformen din å kjenne, kan du gjenkjennes selv om du ikke ser hundre prosent lik ut hver gang.

Fingeravtrykk

Riller paa fingrene - fingeraftryk

Fingeravtrykket ditt kan gjenkjennes av en skanner ut fra blant annet de stedene der rillene på fingeren din deler seg i to eller opphører.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Fingeravtrykk får nytt lag sikkerhet

Fingeravtrykklesere har historisk sett vært sårbare overfor svindel fordi kriminelle har kunnet ta et avtrykk av en annen persons fingeravtrykk med for eksempel voks eller silikon og misbruke avtrykket til å lure en skanner.

Men forskerne er i full gang med å sikre teknologien. For eksempel har amerikanske forskere utviklet en sensor som ikke bare skanner fingeravtrykk, men også måler blodtrykket samtidig, slik at bare en levende finger kan låse opp.

Blodårer

Blodaaremoenster i haand

Det unike blodåremønsteret i hånden din kan for eksempel brukes som godkjenning til å betale for varer.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Skanner registrerer åremønster

Inne i hånden din skjuler det det seg et unikt mønster av blodårer som fungerer som et «åreavtrykk» på linje med fingeravtrykket. Og noen forskere mener at vi bør innføre åreskanning som ID-teknologi fordi åreavtrykket er vanskelig å kopiere.

Såkalt nær-infrarødt lys, som er usynlig for våre øyne, kan få blodårene i hender og fingre til å tre fram, slik at det kan dannes et digitalt bilde av hvert menneskes unike åremønster.

Øyne

Smaa, unikke bevaegelser i oejnene

Øynene dine foretar hele tiden lynraske små – og unike – bevegelser som kan bekrefte at du er den du utgir deg for å være.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Øyet utfører unike bevegelser

Øyet flytter seg til enhver tid i helt små bevegelser som kalles mikrosakkader og varer i 6–30 millisekunder.

Mikrosakkader er unike for hver person, og forskere ved universitetet i Potsdam har funnet ut at et menneske kan identifiseres hvis et øye skannes tusen ganger i sekundet.

I framtiden kan vi på denne måten for eksempel godkjenne en betaling ved hjelp av en skanner og den rette programvaren – og det er sikrere enn klassisk iris-skanning, som kan lures med falske øyne.

Ganglag

Gangart kan deles i 25 led

Når du går, beveger leddene dine seg i et unikt mønster som kan bekrefte identiteten din.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Ganglaget er helt ditt eget

Ingen mennesker går akkurat som noen andre. Små variasjoner i hvordan leddene dine beveger seg i forhold til hverandre, gjør ganglaget ditt unikt.

Forskere ved Michigan State University i USA har utviklet programvare som kan skille ganglagene fra hverandre.

Programmet deler inn kroppen i 25 ledd. Deretter beregnes hvert ledds posisjon og vinkel i forhold til andre ledd ut ifra en bildeserie.

Lepper

Genkendelse af laeber

En skanner kan ved å følge seks punkter på leppene dine bekrefte at det er du som for eksempel uttaler et passord.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Leppene dine avslører deg

Forskere ved Queen’s University Belfast har utviklet programvare som gjenkjenner en person ut fra leppeavlesning.

Teknologien kan for eksempel sørge for at en ansiktsskanner ikke kan lures med et bilde av et ansikt i stedet for et virkelig ansikt.

Hvis du bruker passord som uttales og fanges opp av en mikrofon, kan de også sikres med leppeavlesning.

Det krever bare en skanner som ser leppenes bevegelser og bekrefter at det er du som uttaler passordet.

Tenner

Genkendelse af taender

Lyden tennene dine lager når du biter sammen, er unik for deg. Ved hjelp av en mikrofon i øret kan et program derfor bekrefte identiteten din.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Tannsettet ditt holder hackere unna

Lyden av tennene dine som treffer hverandre, er unik for deg.

Når du for eksempel lar fortennene dine treffe hverandre eller biter sammen på den ene siden av munnen, skapes det et mønster av vibrasjoner som blir påvirket av alt fra overbitt og manglende tenner til formen på kjeven din.

Amerikanske forskere mener at tannsettets klapring kan brukes som identifikasjonsmiddel. Det krever bare en mikrofon i øret som fanger opp de vibrasjonene som sprer seg i kraniet via kjeven.