Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keyboard qwerty
Teknologi - Datamaskiner

Hvorfor ser tastaturet ut som det gjør?

Hvorfor står ikke bokstavene i alfabetisk rekkefølge på tastaturet?

Tastaturet som vi i dag bruker til PC-er, ble opprinnelig utviklet for skrivemaskiner. Da de første mekaniske skrivemaskinene dukket opp i USA i 1860-årene, var bokstavene plassert i alfabetisk rekkefølge. Men med dette systemet satte typearmene seg ofte fast i hverandre når man forsøkte å skrive fort.

Våpenfabrikant sikret QWERTY suksess

Oppfinneren av skrivemaskinen, C.L. Sholes, skaffet derfor en liste over de mest brukte bokstavene på engelsk, og ut fra denne listen lagde han et nytt tastatur.

Han forlot den alfabetiske rekkefølgen og innførte den rekkefølgen som fortsatt er dominerende. QWERTY-tastaturet kalles det, etter rekkefølgen i den øverste bokstavrekken. Bokstavene ble plassert i denne rekkefølgen for å redusere skrivehastigheten og dermed unngå de sammenfiltrede armene.

I 1874 solgte Sholes sin nyutviklede skrivemaskin til våpenfabrikken Remington, som satte maskinen i masseproduksjon og dermed sikret utbredelsen av QWERTY-tastaturet.

Ikke den mest effektive kombinasjonen

Med dette systemet kunne man skrive fortere og mer effektivt enn med det gamle systemet med tastene i alfabetisk rekkefølge. QWERTY-tastaturet har vedvart helt siden da, selv om det ikke er selvsagt for moderne tastaturer. Det finnes faktisk bedre alternativer, blant annet Dvorak-tastaturet, som ble utviklet av amerikaneren August Dvorak i 1933. På dette tastaturet er de oftest anvendte bokstavene plassert på midtlinjen med vokalene til venstre og konsonantene til høyre.

Kinesisk tastatur med skrifttegn

De fleste kinesiske tastaturer likner våre, men de har også skrifttegn på tastene. Kineserne bruker nemlig pinyin, en slags lydskrift: De skriver de lydene ordet består av, og deretter gjetter datamaskinen og foreslår noen få av alle de tusen skrifttegnene. Ved hjelp av tall kan man velge blant datamaskinens forslag og dermed skrive ganske fort.

Les også:

Teknologi

Mobilen entrer øyet

3 minutter
Datamaskiner

5 myter om skjermtid: Gjør google deg dummere?

8 minutter
Datamaskiner

Ny rekord: Så raskt blir framtidens internett

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul