Hvorfor ser tastaturet ut som det gjør?

Hvorfor står ikke bokstavene i alfabetisk rekkefølge på tastaturet?

Keyboard qwerty

Tastaturet som vi i dag bruker til PC-er, ble opprinnelig utviklet for skrivemaskiner. Da de første mekaniske skrivemaskinene dukket opp i USA i 1860-årene, var bokstavene plassert i alfabetisk rekkefølge. Men med dette systemet satte typearmene seg ofte fast i hverandre når man forsøkte å skrive fort.

Våpenfabrikant sikret QWERTY suksess

Oppfinneren av skrivemaskinen, C.L. Sholes, skaffet derfor en liste over de mest brukte bokstavene på engelsk, og ut fra denne listen lagde han et nytt tastatur.

Han forlot den alfabetiske rekkefølgen og innførte den rekkefølgen som fortsatt er dominerende. QWERTY-tastaturet kalles det, etter rekkefølgen i den øverste bokstavrekken. Bokstavene ble plassert i denne rekkefølgen for å redusere skrivehastigheten og dermed unngå de sammenfiltrede armene.

I 1874 solgte Sholes sin nyutviklede skrivemaskin til våpenfabrikken Remington, som satte maskinen i masseproduksjon og dermed sikret utbredelsen av QWERTY-tastaturet.

Ikke den mest effektive kombinasjonen

Med dette systemet kunne man skrive fortere og mer effektivt enn med det gamle systemet med tastene i alfabetisk rekkefølge. QWERTY-tastaturet har vedvart helt siden da, selv om det ikke er selvsagt for moderne tastaturer. Det finnes faktisk bedre alternativer, blant annet Dvorak-tastaturet, som ble utviklet av amerikaneren August Dvorak i 1933. På dette tastaturet er de oftest anvendte bokstavene plassert på midtlinjen med vokalene til venstre og konsonantene til høyre.

Kinesisk tastatur med skrifttegn

De fleste kinesiske tastaturer likner våre, men de har også skrifttegn på tastene. Kineserne bruker nemlig pinyin, en slags lydskrift: De skriver de lydene ordet består av, og deretter gjetter datamaskinen og foreslår noen få av alle de tusen skrifttegnene. Ved hjelp av tall kan man velge blant datamaskinens forslag og dermed skrive ganske fort.