BlueTwelve Studio / Annapurna Interactive.

Få forskernes svar: Er dataspill farlig for din mentale helse?

Du må spille dataspill i over 10 timer før det (kanskje) påvirker den mentale helsen. Derimot kan du få problemer hvis du er avhengig av å spille, viser verdens største gaming-studie.

Nylig er verdens største studie av helsetilstanden hos 38 935 gamere avsluttet, med en klokkeklar konklusjon: Helsen tar ikke av skade å spille data lenge.

Det er forskere fra Internet Institute ved Oxford University (OII) i England som har kommet fram til at det må mer enn 10 timers spilling til før humøret blir påvirket i den ene eller annen retningen.

Derimot kan personlige årsaker til å spille dataspill være negativt, indikerer forskningen, som er publisert hos en av verdens eldste vitenskapsorganisasjoner, The Royal Society.

Motivasjonen er avgjørende

«Det handlet ikke om mengden dataspill, men om kvaliteten. Hvis spillerne følte at de var tvunget til å spille, ble humøret dårligere. Hvis de spilte fordi de elsket det, ble ikke helsetilstanden påvirket. Det så ut til å gi dem en sterk positiv følelse.»

Slik oppsummer psykologi-professor Andrew Przybylski, med virtuelle verdener som spesialfelt, studien på Oxford Universitys nettsted.

I 2020 kom samme forskningsgruppe – basert på studier av 3274 forsøksdeltakere – fram til at mye dataspill kunne være bra for humøret.

Nå har om lag 10 ganger flere deltakere blitt spurt om sin mentale helse før, under og etter sju utvalgte spill, blant annet Apex Legends, Gran Turismo Sport og Animal Crossing: New Horizons med helt ulikt innhold og utfordringer.

EVE Online er et av sju dataspill som de 38 935 gamerne i studien har prøvd krefter med.

© CCP Games

Ifølge Andrew Przybylski har ikke gamerne oppgitt nevneverdige endringer i helsetilstanden sin etter de fortløpende har angitt nivået av glede, sorg og raseri samt svart på spørsmål om livsglede generelt.

Får bare spille tre timer i uka

Studiens konklusjoner går dermed i clinch med mangeårige bekymringer om dataspill har en skadelig effekt.

For eksempel har den kinesiske regjeringen valgt side og siden 2019 innført tidsrestriksjoner for barns bruk av dataspill for å beskytte deres mentale og fysiske helse.

Forrige sommer fikk nesten 200 millioner kinesiske barn under 18 forbud mot å spille dataspill mer enn én time – og bare fredag, lørdag, søndag og på helligdager i tidsrommet mellom klokken 20 og 21.

Alle bør ha innsikt

Konkret er det de statlige godkjente spillplattformer i Kina som skal redusere barnas spilletid.

Ellers vanker det bøter i et land med et langt og problematisk forhold til dataspill, og der den lokale spillindustrien årlig omsetter for 500 milliarder kroner.

Blant annet har den kinesiske mediegiganten Tencent, med mer enn en milliarder brukere, utviklet programvare for ansiktsgjenkjenning som kontrollerer om barna spiller på foreldrenes datamaskiner ut over den tillatte timen.

I den britiske spillstudien konkluderer forskerne med at blant andre politikere og andre involverte heller bør fokusere på den individuelle gamerens spillelyst fordi begrensninger basert på tid alene ikke har noen effekt.

Andrew Przybylski uttrykker håp om at gamere framover kan donere data på diverse spillplattformer slik at spillerne selv, samt foreldrene og alle andre kan få innsikt i hvordan spill fortløpende påvirker oss.