Fotografert med mobiltelefon
Det er i prinsippet enkelt å jukse: Spilleren allierer seg med en sjakkdatamaskin, siden selv mobiltelefoner i dag har nok prosessorkraft til å vinne over stormestere.
Deretter etableres en kommunikasjonsforbindelse til spilleren som er redusert til bare å flytte rundt brikkene på brettet diktert av appens kunstige intelligens.
Den 61 år gamle latviske stormesteren Igors Rausis ble i 2019 for eksempel fotografert på toalettet med en mobiltelefon i hånden under turneringen Strasbourg Open, som har en vinnerpremie på 10 000 kroner.
Rausis innrømmet alt og stanset karrieren, mens andre turneringsspillere blant annet er avslørt med et mikroskopisk høreapparat og en Bluetooth-enhet gjemt i hatten.
550 000 juksemakere fanget på nettet
Digital doping i det 1500 år gamle brettspillet er slett ikke bare et fenomen blant eliteutøverne.
Sjakknettstedet chess.com, med over tjue millioner månedlige spillere lukker daglig 800 kontoer for juks med AI-hjelp i kampen om pengebeløp fra noen hundre til flere tusen dollar.
Siden oktober 2020 har utestengingene rammet 550 000 brukere, og en liten del har vært toppspillere. For eksempel har 51 stormestere og 98 internasjonale mestere blitt utelukket. Nettstedet kan konkludere med at 90 prosent av toppspillernes juks er begått av menn.
AI-juks kan for eksempel oppdages hvis en bruker med en lav rating spiller som sjakklegenden Garry Kasparov, eller alltid gjør et trekk i løpet av samme tidsintervall.
I den mer avanserte enden kan spillere memorere alle trekk i flere spill mot en datamaskin, og deretter gjenta bragden ansikt til ansikt med en motstander. Denne teknikken er vanskelig å gardere seg mot, siden flere toppspillere allerede trener mot kunstig intelligens.
AI hjelper i pokerspill
I tillegg til sjakk har andre spill med matematiske beregninger, som for eksempel poker, også vært plaget av ulovlig maskinhjelp – særlig på nettet.
Blant amatørspillere finnes det nett-roboter som, via programvare og sannsynlighetsberegninger, kan vinne penger til bakmannen mens vedkommende er på jobb, sover eller tar ferie.
Disse programmene er bannlyst av store poker-nettsteder, som via sine egne AI-maskiner jobber døgnet rundt for å få øye på maskinlignende spillemønstre og deretter stenge ute pokerbots.
Nettstedet 888poker.com har ifølge flere medier det siste året utestengt over hundre AI-spillere, og om lag fem tusen brukere har fått kompensasjon på tre millioner kroner.
Menneskets kamp mot sjakk- og pokermaskinene er imidlertid ventet å fortsette i tiårene som kommer.