Mangler tonnevis av byggesteiner
De store ambisjonene for metaverset er en digital verden som et alternativ til din fysiske virkelighet.
Iført VR-briller kan du bevege deg rundt i et tredimensjonalt parallellunivers blant andre internett-folk og være sosialt til stede med så mange sanser som det er teknisk mulig å ta med på nettet.
I intervjuet med The Verge uttrykker Mark Zuckerberg glede over at begrepet metavers er offentlig kjent. Han trodde det ville ta fem år å få det utbredt.
«Det er fortsatt tonnevis av ting som må bygges», vedgår han samtidig.
Gir menneskelige utfordringer
I dag har ulike IT-selskaper for eksempel sine egne ulike metavers uten tilknytning til hverandre.
Isolerte verdener kan ifølge analytikere hos den amerikanske tenketanken Pew Research drepe brukerinteressen med samme hastighet som da Second Life-universet mistet framdriften for et tiår siden.
I tillegg til mangel på åpenhet og innhold har metaverset også sosiologiske og psykologiske utfordringer, mener Pew-analytikerne.
Blant annet nevner de at folk undervurderer hva det krever å gå fra et analogt til et digitalt liv med en nettfigur som det kan være mentalt vanskelig å identifisere seg med.
Interesse for 3D-verdener
Interessen for 3D-plattformer med brukere i virtuell interaksjon med hverandre er for øvrig til stede.
Et samarbeidsspill som Fortnite har for eksempel rundet fire hundre millioner spillere fem år etter at det ble lansert. Andre 3D-spill med motstandere og medspillere på nettet, som Minecraft og Apex Legends, har millioner av brukere, noe som også gjelder Fortnite-konserter med Ariana Grande og Travis Scott.
Nettopp spill, e-sport og annen underholdning er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg motorene som kan gjøre at metaversøkonomien kan oppnå investeringer på åtte hundre milliarder kroner i 2024.
Tanken er at metaversbrukerne først får et formål med å ferdes på nettet, og at drømmene om digitale samfunn med egen kryptoøkonomi og pikselhjem kan komme etter hvert.
En helt normal krise
Sett i fugleperspektiv følger meningene om metaverset en helt normal utvikling for nye teknologier. Konsulentselskapet Gartner kaller det for en 'hype-syklus'.
I syklusen har nye begreper som internett, 3D-printere og bitcoin først blitt hypet opp i skyene med voldsomme forventninger, før de havner i en teknisk og brukermessig krise uten den store interessen. Deretter er det bare de sterkeste konseptene som overlever.
Akkurat nå befinner metaverset seg i den krisen.
I årene som kommer, er det opp til deg og andre internettbrukere om metaverset har nok brukervennlig innhold til å nå hype-syklusens neste faser, som er kritisk masse og deretter din daglige bruk.