Shutterstock
ddos hackerangreb

Datamaskinen din kan ha vært med i verdens største hackerangrep

Hackere har angrepet 46 millioner ganger i sekundet i forsøket på å felle IT-kjempen Google.

Teknologi-selskapet Google har nylig bremset verdens så langt største DDoS-angrep som angrep med opp mot 46 millioner forespørsler i sekundet.

Alle forespørslene svarer til all verdens Wikipedia-besøk på et døgn komprimert ned til under 10 sekunder, og var et forsøk på å få Googles skytjeneste til å kollapse.

Ved hjelp av analyser av trafikken kunne Google imidlertid omdirigere og stå imot angrepet slik at det ikke rammet selskapets kunder. Google har tidligere advart mot at DDoS-angrepene blir større og vanskeligere å avverge.

76 prosent kraftigere enn tidligere angrep

DDOS står for Distributed Denial of Service. De er rettet mot webservere for å få nettsteder og andre nett-tjenester til å kollapse.

I DDoS-angrep brukes begrepet botnett, som er en sammensetning av «robot» og «nettverk».

Et botnett består av et nettverk av datamaskiner som blir brukt i et DDoS-angrep for å bombe serverne med så mange forespørsler at de går ned slik at for eksempel en e-post-tjeneste ikke lenger er tilgjengelig.

I det nye angrepet mot Google, som er 76 prosent større enn det så langt største DDoS-angrepet, startet angrepet med 10.000 forespørsler i sekundet før det lynraskt vokste i styrke.

Datamaskiner fra 132 land deltok i angrepet. De fleste angrepene mot Googles brannmurer kom fra Brasil, India, Russland og Indonesia.

Er datamaskinen din med i angrepet?

Før et DDoS-angrep starter, har de lyssky bakmennene sikret seg makten over store dataressurser som de bruker til å generere alle forespørslene med.

Disse ressursene kalles for zombier. Tusenvis av dem dirigeres mot et mål, som Googles skytjenester, med for eksempel Gmail og IT-kjempens kontorpakker ligger.

Bakmennene bruker zombienes datakrefter til botnett eller til å sende ut massive mengder spam-e-poster. Betegnelsen zombie brukes fordi eieren av datamaskinen i mange tilfeller ikke er klar over at den blir brukt i angrep.

Hvis datamaskinen eller mobilen din er treig eller oppfører seg merkelig, er det en god idé å sjekke om den kan være zombie i et botnett.

Det gjøres med å kjøre et oppdatert antivirusprogram, undersøke app-listen for merkelige programmer og unngå besøk på lyssky nettsteder – og aldri laste ned filer og eller klikke på lenker hvis du er usikker på innholdet.

DDOS kan være en avledningsmanøver

Tidligere har it-sikkerhetselskaper advart mot at DDoS-angrep i opp mot 75 prosent av angrepene brukes som avledningsmanøvrer til mer seriøs hacking.

Det kunne for eksempel være målrettede e-poster som inneholder malware som blir sendt midt i kaoset mens botnettet hamrer mot bedriftens servere.

Google har i 2020 kartlagt utviklingen av DDoS-angrep, og tendensen viser en eksponentiell stigning. Blant annet er det nå i gjennomsnitt 10 ganger så mange forespørsler i sekundet sammenlignet med 2010.

Stigningen skjer blant annet i takt med at 30 milliarder enheter, alt fra brødristere, gatelamper og parkometer, trolig blir koblet til det såkalte Internet of Things (IoT) før 2025.

IoT-enheter er ofte brukt som zombier siden de sjelden har samme passord- og sikkerhetsbeskyttelse som personlig datautstyr.