Shutterstock

Blodårer i hånden er ditt nye fingeravtrykk

Blodårene under huden på hånden danner et unikt mønster som et infrarødt kamera kan identifisere med nesten 100 prosents sikkerhet.

Mønsteret av blodårer på håndbaken er like unikt som et fingeravtrykk og kan derfor brukes som en sikker måte å identifisere deg på.

Nå har forskere fra University of New South Wales i Australia utviklet teknologien til å gjøre nettopp det. Med et infrarødt kamera tar forskerne et detaljert bilde av blodårene som en datamaskin utstyrt med kunstig intelligens kan gjenkjenne.

Et infrarødt kamera kan skille mellom blodårer og det omgivende vevet. Mønsteret av blodårer er ulikt fra person til person (innsatt).

© Syed W Shah et al./IET Biometrics

Forskerne testet teknologien i et forsøk der de tok 500 bilder av hendene på 35 forsøkspersoner. Deretter fôret de datamaskinen med bildene, slik at den lærte seg mønstrene hos hver enkelt person.

Senere kunne den identifisere et nytt bilde av en forsøkspersons hånd med 99,8 prosents sikkerhet.

Kan forhindre ID-juks

Den nye teknikken kan bli et godt supplement til andre identifiseringsmetoder som for eksempel fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.

Fingeravtrykksskannere kan lures ved at man kopierer et avtrykk fra en glatt overflate og presenterer det som sitt eget. På samme måte kan ansiktsskannere lures ved at man viser et fotografi, og de har dessuten den svakheten at de virker dårlig overfor noen hudfarger.

De ulempene har ikke blodåreskanneren. Ifølge de australske forskerne vil den lett kunne innebygges i en mobiltelefon, og den også kan brukes i overvåkingskameraer.