Tallene varierer en del, men det beste anslaget er at utslippene fra bitcoin nå er litt over 49 millioner tonn CO2 i året – det svarer til de årlige utslippene i Portugal, der det bor mer enn ti millioner mennesker.
Ifølge de kinesiske forskerne vil det tallet vokse jevnt og trutt fram til 2024 da de virtuelle gruvene vil slippe ut 130 millioner tonn CO2 – det samme som Danmark og Belgia til sammen.
Deretter vil industrien langsomt miste pusten. Bitcoin har nemlig alltid hatt en utløpsdato. Det maksimale antallet kybermynter har fra starten av vært 21 millioner, og det er bare litt over to millioner igjen.
Enorme nettverk krever hele tiden mer datakraft
Bitcoin er som de fleste andre kryptovalutaer avhengig av en såkalt blokkjede – en desentralisert og kryptert «regnskapsbok».
Alle transaksjoner med valutaen bokføres i en enorm fil som alle brukere har adgang til. Dermed er det ingen mellommenn som banker eller stater som kontrollerer brukernes penger.
At regnskapet oppdateres hele tiden på alle brukernes datamaskiner, gjør at hackere i prinsippet vil måtte bryte seg inn inn på alle datamaskiner samtidig hvis de vil lure systemet.
Når nye transaksjoner skal bokføres, krever det mer lagringsplass. Derfor trenger systemet nye såkalte blokker. For å opprette de nye bankboksene må en lang og avansert datagåte løses, og det blir belønnet med bitcoins.
Prosessen kalles å utvinne bitcoins, og den foregår ved at kraftige datamaskiner – gruver – sliter døgnet rundt med å knekke de krypterte kodene og lage nye blokker.
En enkelt transaksjon med bitcoin bruker rundt tusen kilowattimer – eller det samme som en gjennomsnittlig amerikansk husstand bruker på en måned.
Kina lokker med billig og fossil strøm
For de profesjonelle bitcoingruveselskapene er fortjenesten avhengig av hvor mye og hvor billig strøm de bruker. Kina og Island tiltrekker seg mange bitcoinanlegg med sin billige strøm.
Særlig i Kina er det imidlertid et problem for klimaet, siden en stor del av strømmen fortsatt kommer fra fossilt drivstoff som kull og gass.
De kinesiske forskerne har simulert ulike måter å regulere den virtuelle gruvedriften på, og mest effektivt er det å presse gruvene til å flytte mot områder med grønnere strøm.
Hvis halvparten av gruvene flytter til mer klimavennlige områder, sletter det 30 millioner tonn CO2 fra budsjettet i 2024 – slik at bitcoin slipper ut like mye som Belgia i stedet for Belgia og Danmark.
I tillegg til industriens store utslipp av drivhusgass koster produksjonen av det spesiallagde datautstyret også dyrt i ressurser – og avfall. Typisk blir datamaskinene foreldet og må skiftes ut innen to år.
Eksperter anslår at bitcoinindustrien vil generere like mye elektronisk avfall som Luxembourg.