Shutterstock / 3Dsculptor

Auda: Krypto-nettverk tappet for 1,2 milliarder kroner

Desentraliserte krypto-nettverk har sett en bølge av milliard-angrep i 2022. Her er fire krypto-utfordringer du må være oppmerksom på.

En feil i krypto-nettverket Beanstalk med den digitale valutaen Beans har nylig åpnet et hull som en besøkende har brukt til å stjele om lag 1,2 milliarder kroner.

Den besøkende kjøpte ifølge krypto-analysefirmaet The Tokenist i første omgang 212 000 Beans, som svarer til nesten 1,5 millioner kroner.

Pengene ble brukt til å få stemmerettigheter på det programvare-kontrollerte nettverket Beanstalk, som er demokratisk eid av brukerne.

Etter en hel serie manipulerende trekk – inkludert å tiltuske seg stemmemajoritet i en hel annen krypto-valuta – kunne tyven godkjenne sitt eget tidligere innsendte forslag om å overføre krypto-verdier for om lag 1,2 milliarder kroner til sin egen konto.

Sporet ender i det desentraliserte, krypterte og dermed anonyme nettverket.

Kryptoplatformenes fire store utfordringer

Hackernes honningkrukker

15 av de største hackerangrepene på krypto-plattformer har skjedd i løpet av det siste året. De tre største, hos Ronin, Wormhole og Poly, har til sammen kostet 11 milliarder kroner.

Halvparten er så langt tilbakebetalt til brukerne av krypto-nettverkene – også kjent som Desentralisert Finans-nettverk (DeFi) med handel av bitcoin og andre krypto-valutaer.

Finansmagasinet Forbes har anslått at DeFi-nettverk i 2019 administrerte krypto-valuta for nesten sju milliarder kroner. I dag håndterer om lag 200 DeFi-nettverk omkring 1800 milliarder kroner på et fortsatt veldig ungt, uregulert marked i hard konkurranse om brukerne.

Dyre feil

All programvare med underliggende intelligens som komplekse krypto-systemer har buks – små eller store feil som blir rettet fortløpende. Spørsmålet er bare hvor og når de dukker opp – og konsekvensene av dem.

Feil har virkelig vært dyrt for blant andre DeFi-plattformen Qubit Finance.

Selskapet mistet i begynnelsen av året over 500 millioner kroner da en hacker utnyttet en transaksjonsfeil i plattformens smarte kontrakter og overførte en halv milliard kroner til seg selv.

Feil uten returrett

Du er på egen hånd i krypto-verdenen, og å gjøre feil kan ha store konsekvenser. Det er sjelden returrett på menneskelige feil.

Flere har skrevet feil transaksjonsadresser, glemt passord eller bare mistet filene med verdiene.

Dermed anslår analysefirmaet Chainalysis at 15 prosent av alle bitcoin har gått tapt, noe som svarer til omtrent 1000 milliarder kroner.

Den tyske programmereren Stefan Thomas har opplevd å miste passordet til 7002 bitcoin med en verdi på om lag to milliarder kroner.

I fjor hadde han brukt åtte av ti passord-forsøk før formuen ville bli kryptert for evig.

Etter mye frustrasjon har Stefan Thomas ifølge uttalelser til flere medier nå funnet fred med tapet.

Dårlig support

Etter slike opplevelser er den beste supporten antagelig den du får på Facebook, når du klager din nød til venner og familie.

For krypto-verdenen er beryktet for sin dårlige supporttjeneste hvis den i det hele tatt finnes.

Når brukere mister penger fordi DeFi-plattformer blir tappet, får de stort sett ikke noe hjelp fra politiet og myndighetene.

Politi fra land som USA, Kina og England har imidlertid i det siste året klart å konfiskere verdier for millioner fra blant annet hackere som har blitt arrestert.