Hyundai

5 ting vi vil huske fra teknologiåret 2021

Elon Musk, elbiler og metaverset: Her er begivenhetene, menneskene og tendensene vi vil huske fra teknologiens verden i 2021.

Vi nærmer oss slutten av 2021 med raske skritt. Det har vært et virkelig begivenhetsrikt år innenfor teknologi – kanskje det mest begivenhetsrike på lenge.

Her er fem ting vi vil huske fra 2021.

1. Elon Musk

Elon Musk
© Shutterstock

Vi begynner øverst: Elon Musk.

2021 har vært fenomenalt for den femti år gamle entreprenøren.

Han har skapt tusenvis av overskrifter, og det er neppe mange i den vestlige verden som ikke lenger vet hvem Elon Musk er.

Vi hadde så vidt begynt på 2021 idet mannen som grunnla Tesla og SpaceX, ble verdens rikeste. I en kort periode overtok han førsteplassen fra Amazons Jeff Bezos.

Tesla-aksjen har steget med vel førti prosent gjennom året, og Musk er nå helt klart verdens rikeste menneske, med en formue på over 300 milliarder dollar. Det er et beløp som ingen noensinne tidligere har vært god for.

Det som imidlertid gjør Elon Musk unik, er rollen som påvirker. Hans ord og handlinger kan på et øyeblikk få millioner av mennesker til å skifte atferd.

Ny spalte innvier deg i ukens tekniske nyheter

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Bak teknologispalten står Nicolai Franck, teknologiekspert med bred kunnskap om teknologi, dingser, internett og digitale tjenester.

Spalten er uavhengig, og ingen produsenter har betalt for å bli omtalt.

Da Musk tidligere i år meddelte at Tesla hadde kjøpt bitcoin for 1,5 milliarder dollar, og at man snart kunne kjøpe en Tesla med bitcoin, steg verdien på kryptovalutaen med 20 prosent på under et døgn.

Musks oppslag på Twitter har også fått den mindre kjente kryptovalutaen Dogecoin til å ta noen vanvittige hopp.

Brukertallet på appen Signal steg voldsomt etter at Musk skrev «use Signal». En gjesteopptreden med Musk på det nye sosiale mediet Clubhouse fikk også tjenestens popularitet til å eksplodere.

Ved siden av jobben som direktør for Tesla (og fritidsbeskjeftigelsen som påvirker på Twitter) står Musk også i spissen for romselskap SpaceX, internettsatellittselskapet Starlink og hjerneoppkoblingsselskapet Neuralink. Alle arbeider med teknologi som er med på å røske opp i forestillingene våre om verden.

Musk er for tiden teknologiverdenens mest dominerende skikkelse. Men de svært optimistiske utspillene hans må tas en klype salt.

2. Elbiler

Modell 3 ble den første elbilen som tok tittelen som mest solgte bil i Europa. Det skjedde i september 2021.

© Tesla

Vi holder oss på Elon Musks område litt til.

Elbiler er nok den teknologien som har fått det største folkelige og kommersielle gjennombruddet i 2021.

Stort sett alle bilprodusenter har i løpet av året innlemmet en rendyrket elbil i utvalget sitt, og forbrukerne er gale etter dem.

I hele det nordlige Europa settes det nye salgsrekorder, og selvfølgelig er det Norge som setter de villeste rekordene.

De siste fire månedene har elektriske biler stått for over sytti prosent av alle solgte personbiler i Norge. I september var tallet 77,5 prosent (!).

Samme måned ble en elbil (Tesla Model 3) for første gang den mest solgte bilen i Europa.

Det er imidlertid ikke bare fordi folk er klimabevisste, men også fordi mange elbiler teknologisk har passert bensin- og dieselbiler.

I tillegg til en voldsom akselerasjon er elbiler mye lettere å kjøre, siden man ikke trenger å skifte gir. Mange av elbilene kan dessuten kjøres med én fot, siden de automatisk bremser når du slipper gasspedalen – det som kalles e-pedal.

Dessuten kan elbilene ofte få nye funksjoner tilført via programvareoppdateringer, og mange av bilens sentrale funksjoner kan styres via en app.

Elbiler har i løpet av 2021 nærmest blitt et motefenomen. Det ville selv de største optimistene neppe forutsett for bare to eller tre år siden.

3. Kryptovaluta

Bitcoin ble i 2021 et av verdens 10 mest verdifulle investeringsobjekter.

© Aleksi Raisa / Unsplash

Kryptovaluta er et annet fenomen som har skapt voldsomt mange overskrifter i 2021.

Kursen på flere av de mest populære digitale valutaene har gått til himmels det siste året, og den samlede verdien bare på bitcoin passerte i år en billion dollar.

Bitcoin er nå på topp 10 over verdens mest verdifulle aktiva– en hitliste som også inneholder verdien på firmaer som Apple og Microsoft, og metaller som gull og sølv.

Utviklingen i 2021 har vist at kryptovaluta blir mer og mer akseptert hos både etablerte firmaer, investorer, betalingsleverandører og folk flest.

Selv om de digitale pengene fortsatt mest er et investeringsobjekt, har kryptovaluta i 2021 blitt brukt til å kjøpe digital kunst – det som også kalles NFT-er.

Årets villeste forsøk med bitcoin finner vi i El Salvador, som er det første landet i verden har innført bitcoin som offisiell valuta, side om side med dollar. Det er imidlertid et eksperiment som må sies å være ganske risikabelt, siden kursen varierer så voldsomt.

De digitale valutaene har imidlertid fortsatt store utfordringer med de voldsomme mengdene CO2 som brukes på å holde systemene i gang.

Men det endrer ikke på at kryptovaluta og den underliggende blokkjedeteknologien for alvor slo igjennom i 2021. Det er teknologiområder som flere tror blir ryggraden i det som kalles web3 – altså den tredje generasjonen av internett.

4. Metaverset

Både Mark Zuckerberg og Bill Gates tror de fleste videomøter i løpet av få år vil bli avholdt virtuelt.

© Meta

Mens de flest kjente Elon Musk, elbiler og kryptovaluta da kalenderen skiftet til 2021, var det neppe mange som hadde hørt om metaverset.

Metaverset er en forestilling om hvordan internett snart vil endre seg, fra å være noe vi ser på gjennom skjermen, til å være noe vi befinner oss «inne i» ved hjelp av digitale briller.

Kort fortalt beskriver atlså ordet framtidens virtuelle og tredimensjonale internett, som flere av de største teknologiselskapene satser stort på.

Den kanskje største tilhengeren av konseptet er Mark Zuckerberg. Han har i år meddelt at han tror fullt og fast på at metaverset blir framtiden for selskapet hans. Faktisk satser Zuckerberg så voldsomt på det at han i høst valgte å skifte navn på selskapet fra Facebook til Meta.

Microsoft er blant flere andre store teknologiselskaper som også har satset offensivt når det gjelder mulighetene i det virtuelle internett. Firmaets grunnlegger Bill Gates sa nylig at han tror de fleste videomøter vil bli avholdt i metaverset i løpet av 2–3 år.

Wall Street Journal-skribenten Joanna Stern har testet metaverset i 24 timer. Les anmeldelsen hennes her.

Vi mangler imidlertid fortsatt et lite teknologisk skritt før metaverset for alvor kan bli gjengs.

Velinformerte kilder sier imidlertid at Apple vil presentere sine første digitale briller i 2022. Mark Zuckerberg har også sagt at firmaet hans i slutten av 2022 vil lansere et hodesett med neste generasjons teknologi.

Om det blir det store gjennombruddet eller ikke, gjenstår å se. Men det var altså i 2021 tanken om metaverset som en avløser for det mobile internett for alvor skjøt fart.

5. Romturisme

Jeff Bezos og broren Mark i vektløs tilstand.

© Blue Origin

Det siste fenomenet på årets liste er romturisme.

2021 ble nemlig året der korte svippturer til verdensrommet ble et fenomen.

Årets første romturist ble Virgin-grunnlegger Richard Branson, som ble skutt opp i en rakett utviklet av hans eget Virgin Galactic.

Få dager etter fikk Amazon-grunnlegger Jeff Bezos oppleve vektløs tilstand i noen få minutter før turen gikk tilbake til jorden igjen.

Bezos ble sendt av sted i en New Shepard-rakett konstruert av romselskapet hans, Blue Origin.

Blue Origin sto også for en annen av årets mest spektakulære romturistreiser.

William Shatner, som er kjent for sin rolle som kaptein Kirk i TV-serien Star Trek, ble i oktober det eldste mennesket som noen gang har vært i verdensrommet, nitti år gammel.

William Shatner ble i en alder av 90 år det eldste mennesket som har vært i verdensrommet.

© Blue Origin

Man kan med rette sette spørsmålstegn ved om det i disse klimatider gir mening å sende av sted raketter med fire mennesker om bord på en privat romtur.

Men sett med teknologiske briller er denne nye formen for turisme helt sikkert noe 2021 vil bli husket for.