Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Røntgenbillede

En kirurg har operert inn en 3D-printet ryggsøyle av titan i en kvinnelig pasient.

© Shanghai Changzheng Hospital
Teknologi - 3d-utskrift

Kreftpasient får nakkevirvler i 3D-printet titan

En kinesisk kirurg gjennomfører den mest kompliserte ryggradsoperasjonen noen gang, med 3D-printede proteser, og flytter dermed grensene for hva som er mulig med en 3D-printer.

De andre legene hadde gitt opp behandling av en 28 år gammel kinesisk kvinne. En kreftsvulst i nakken hadde spredt seg til den øverste del av ryggsøylen.

Verken stråling eller cellegift hadde noen effekt på denne svulsten, så da valgte kirurgen Jianru Xiao fra Shanghai Changzheng Hospital å kaste seg ut i en halsbrekkende operasjon ingen hadde prøvd før.

13 timer lang operasjon

Jianru og hans kolleger brukte 3 uker på å konstruere en kunstig ryggsøyle i titan, printet med en avansert 3D-printer. Under en 13 timer lang operasjon fjernet de 6 av de øverste 7 virvlene i ryggsøylen, og opererte inn den kunstige versjonen.

I 2014 klarte et team av kirurger, også den gangen i Kina, å skifte ut seksjonen av ryggvirvelen mellom 1. og 3. virvel med en protese på en 12 år gammel gutt.

Dette er første gang noen har skiftet ut en så stor del av ryggsøylen, men det ser ut til å ha vært vellykket. En måned etter operasjonen kan kvinnen gå, men ennå ikke bruke nakken på vanlig måte.

Man kan printe nesten alt

Mulighetene med kirurgisk bruk av 3D-printere kan virke uendelige.

Det er mulig å printe stort sett alle knokler i menneskekroppen, også kraniet, og det forskes for øyeblikket på bruk av 3D-printere til å lage organer som hjerte, nyre og lever til transplantasjon hos mennesker.

I 2016 klarte legene å printe et øre som kan brukes til transplantasjon hos mennesker.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul