De andre legene hadde gitt opp behandling av en 28 år gammel kinesisk kvinne. En kreftsvulst i nakken hadde spredt seg til den øverste del av ryggsøylen.

Verken stråling eller cellegift hadde noen effekt på denne svulsten, så da valgte kirurgen Jianru Xiao fra Shanghai Changzheng Hospital å kaste seg ut i en halsbrekkende operasjon ingen hadde prøvd før.

13 timer lang operasjon

Jianru og hans kolleger brukte 3 uker på å konstruere en kunstig ryggsøyle i titan, printet med en avansert 3D-printer. Under en 13 timer lang operasjon fjernet de 6 av de øverste 7 virvlene i ryggsøylen, og opererte inn den kunstige versjonen.

I 2014 klarte et team av kirurger, også den gangen i Kina, å skifte ut seksjonen av ryggvirvelen mellom 1. og 3. virvel med en protese på en 12 år gammel gutt.

Dette er første gang noen har skiftet ut en så stor del av ryggsøylen, men det ser ut til å ha vært vellykket. En måned etter operasjonen kan kvinnen gå, men ennå ikke bruke nakken på vanlig måte.

Man kan printe nesten alt

Mulighetene med kirurgisk bruk av 3D-printere kan virke uendelige.

Det er mulig å printe stort sett alle knokler i menneskekroppen, også kraniet, og det forskes for øyeblikket på bruk av 3D-printere til å lage organer som hjerte, nyre og lever til transplantasjon hos mennesker.

I 2016 klarte legene å printe et øre som kan brukes til transplantasjon hos mennesker.