En 3D-printet base på Mars kunne se slik ut. 

© SEArch+/Apis Cor

Framtidens romkoloni er 3D-printet

Drømmen om å kolonisere andre planeter rykker raskt nærmere, men det krever ny teknologi som utnytter alt fra månestøv til astronautenes avføring til å produsere gjenstander i en 3D-printer.

10. september 2018 av Jeppe Wojcik

Etter hvert som beboelige baser på for eksempel månen og Mars rykker nærmere, ser en rekke nye teknologier for 3D-printing dagens lys. Det blir nødvendig for å sørge for bygninger og tannbørster laget av ressurser langt fra fabrikkene på jorda.

Nasa har nylig utropt fem finalister som konkurrerer om å utvikle en sonde som i 2033 skal fly til Mars og bygge en koloni ved å mikse støv, is og kalsiumoksid til lokalprodusert betong som kan 3D-printes.

Mars-bygg må romme hele hverdagen

Nasas fem finalister har laget forslag til romkolonier med kjøkkenhager, laboratorier og boligmoduler.

Et av dem består av en sonde som kan 3D-printe bygningsmoduler av ressurser som to rovere samler inn. Når en modul er ferdig, går sonden videre og bygger den neste. 

Et av de andre forslagene er designet for å beskytte mot bakgrunnsstråling, men samtidig å slippe inn naturlig lys. 

Støv, sollys og avføring er 3D-printernes råstoff

Den europeiske romorganisasjonen ESA arbeider for å bygge framtidige månebaser av 3D-printede murstein av månestøv brent ved hjelp av sollys.

Også astronautenes hverdagsredskaper må kunne printes i rommet. Med en genmanipulert kolibakterie har forskere gjort menneskelig avføring om til en type plast som kan brukes til å 3D-printe for eksempel skrutrekkere eller tannbørster.

Du kan lese mye mer om hvordan 3D-printing framskynder utviklingen både i verdensrommet og på jorden i Illustrert Vitenskap nummer 16. Hvis du bestiller nå, får du to blader og en vanntett ryggsekk for 79 kroner. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: