Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Romrobot

Utstyrt med en 3D-printer kan den trearmede romroboten printe og montere elementer i verdensrommet.

© Made in Space
Teknologi - 3d-utskrift

3D-printer består rom-test

En 3D-printer printet i vei i trykkammer med romlignende forhold. Den skal utstyres med robotarmer og forventes klar til bruk på 2020-tallet.

En romrobot som suser rundt for å reparere satellitter og bygge gigantiske teleskoper. Det er målet med prosjektet Archinaut, som firmaet ”Made in Space” i California står bak. Og nå er målet innen rekkevidde.

Firmaet har testet en 3D-printer under romlignende forhold i et trykkammer på bakken i 24 dager. Den ble utsatt for temperatursvingninger og trykkforskjeller som svarer til det den vil møte i verdensrommet, og likevel printet den massevis av ulike deler.

Den får 3 robotarmer

Planen er at printeren skal utstyres med tre robotarmer som kan montere de delene printeren lager, og mulighetene er bokstavelig talt store.

I dag er størrelsen av romteleskoper og annet utstyr som skal ut i rommet begrenset av at det må pakkes sammen i en romrakett. Det tok for eksempel fem ulike fartøy mer enn 115 flyvninger å bygge ISS.

Med en selvprintende romrobot er det bare rå materialene til printeren og diverse elektronikk som må transporteres ut. Materialane tar mye mindre plass enn ferdige moduler, noe som vil bety færre flyvninger.

Kan lage kjempekonstruksjoner

Det vil også være bli mulig å bygge konstruksjoner som er for store til å bli transportert fra jorden.

© Made in Space

Neste trinn, når robotarmene er på plass, er en tur bane rundt jorden. Og midt på 2020-tallet skulle rom-roboten være klar til sitt første oppdrag.

Les også: Kreftpasient får nakkehvirvler i 3D-printet titan

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul