3D-printer består rom-test
En 3D-printer printet i vei i trykkammer med romlignende forhold. Den skal utstyres med robotarmer og forventes klar til bruk på 2020-tallet.

Utstyrt med en 3D-printer kan den trearmede romroboten printe og montere elementer i verdensrommet.
En romrobot som suser rundt for å reparere satellitter og bygge gigantiske teleskoper. Det er målet med prosjektet Archinaut, som firmaet ”Made in Space” i California står bak. Og nå er målet innen rekkevidde.
Firmaet har testet en 3D-printer under romlignende forhold i et trykkammer på bakken i 24 dager. Den ble utsatt for temperatursvingninger og trykkforskjeller som svarer til det den vil møte i verdensrommet, og likevel printet den massevis av ulike deler.
Den får 3 robotarmer
Planen er at printeren skal utstyres med tre robotarmer som kan montere de delene printeren lager, og mulighetene er bokstavelig talt store.
I dag er størrelsen av romteleskoper og annet utstyr som skal ut i rommet begrenset av at det må pakkes sammen i en romrakett. Det tok for eksempel fem ulike fartøy mer enn 115 flyvninger å bygge ISS.
Med en selvprintende romrobot er det bare rå materialene til printeren og diverse elektronikk som må transporteres ut. Materialane tar mye mindre plass enn ferdige moduler, noe som vil bety færre flyvninger.
Kan lage kjempekonstruksjoner
Det vil også være bli mulig å bygge konstruksjoner som er for store til å bli transportert fra jorden.