Et dansk prosjekt, Particle 3D, som 3D-printer proteser, vant konkurransen om den beste pitchen i den nordiske konkurransen under Venture Cup 2017.

© Venture Cup

3D-print en knokkel og få hjerterytmen på mobilen: Unge forskere kjemper om å vise den beste ideen

I fremtiden kan du 3D-printe en ny kjeve og få mobilen til å redde deg fra hjertesvikt. I hvert fall hvis du spør de unge forskerne fra hele verden som i denne uken konkurrerte i idékonkurransen Venture Cup.

Blindhet, brudd og hjerteflimmer er ikke bare tragedier, men også inspirasjon for de unge entreprenørene som i denne uken konkurrerte om å vise fram den beste oppfinnelsen i Venture Cup 2017 i København.

Hvert år sender universiteter fra hele verden lovende forskerspirer og oppfinnere til begivenheten Venture Cup – en konkurranse i innovasjon og i å legge den beste forretningsplanen. Premien er 50.000 kroner.

Hele uken mingler de oppfinnsomme unge forskerne med bedrifter, entreprenører og rådgivere og øver seg på å presentere oppfinnelsene sine.

De vitenskapelige påfunnene viser hvordan den nyeste teknologien kan smelte sammen og gi oss en bedre fremtid.

Intelligente madrasser skal utrydde liggesår (Norge)

© Shutterstock

En uskyldig rødfarge kan i løpet av få dager bli til store, væskende sår av dødt vev hvis du ligger ubevegelig i en sykehusseng i flere dager.

De verste sårene tvinger legene til å amputere bein på pasienter som ikke selv kan snu seg, og derfor har en gruppe norske studenter tenkt ut en ny løsning.

– Vi utvikler en madrass som nærmest vugger pasienten inn i en annen posisjon, sier Nina Åmodt, som er en av entreprenørene bak prosjektet Tidewave.

Luftlommer snur kroppen

Pasienter som ligger helt stille, bør helst snus annenhver time. Det gjør ofte vondt, det gjør at de sover dårlig, og det er en stor belastning for personalet.

– Det kreves ikke mer enn en endring på 30 grader før trykket endres nok, og ideen vår er å bruke luftstyring, slik at madrassen automatisk beveger pasienten en gang imellom, sier Åmodt.

Ved å bygge opp en madrass av små luftlommer som kan blåses opp, balanserer madrassen pasienter slik at ingen hudområder belastes for lenge av gangen.

Madrass hindrer kramper

En av fem pasienter på europeiske sykehus og pleiehjem får i dag liggesår. De fleste av dem kan forhindres hvis de endrer stilling ofte nok.

Men oppfinnelsen kan også hjelpe pasienter med parkinson, multippel sklerose og andre sykdommer får kramper når kroppen stivner.

– Vi tester madrassen på syke etter jul. Forhåpentligvis kan den hjelpe pasienter på både sykehus, pleiehjem og hjemme, sier Åmodt.

##

3D-printede proteser får kranier til å hele seg selv (Danmark)

© Shutterstock

Danskene bak prosjektet Particle 3D har oppdaget hvordan de kan lure kroppen til å bygge opp knokler med brudd.

Med et spesielt materiale og en 3D-printer vil de blant annet fikse kjever og kranier.

– Vi har funnet fram til et materiale som vi kan 3D-printe, og som kroppen ikke avstøter, men i stedet gjenkjenner og begynner å konvertere til skjelett, sier Casper Slots, som er en av ingeniørene som står bak.

Kroppen gjenskaper skjelettet

I dag kan leger 3D-printe implantater i plast og titan til pasientene, men kroppen avstøter ofte de fremmede materialene.

Det nye materialet er en blanding av et pulver av trikalsiumfosfat og en fettsyre. Og stoffet kan komme til å gjøre mye med pasienter som har blitt uføre på grunn av problemer med skjelettet.

Ingeniørene bak prosjektet 3D-printer en protese som ligner et lite nett, slik at kroppens egne celler kan vandre inn i den og bygge opp knokkelen igjen.

Og de har allerede behandlet mus med hull i kraniet.

– Vi har skåret et hull i kraniet på mus og erstattet det med vårt 3D-printede materiale. Allerede åtte uker senere kan vi se at hullene i implantatet er fylt ut med bein og beinmarg, sier Casper Slots.

###

Sykehus skal 3D-printe knokler

Ingeniørene som står bak oppfinnelsen, arbeider sammen med kjevekirurgisk avdeling ved Odense Universitetshospital.

I november tester de metoden på griser, mens den første pasienten skal få en ny kjeve fra 3D-printeren i 2018.

Og ambisjonene stopper ikke der.

– Vi drømmer om at alle sykehus skal kunne printe knokler til pasientene på en stor 3D-printer, sier Slots.

Blinde skal se med ørene (Sverige)

© Lund University

Millioner av lydfrekvenser smelter sammen hos det svenske prosjektet Navigation by Sound, som vil gi blinde et syn – med lyd.

– Vi oversetter omgivelsene til et lydlandskap. Et bord vil høres som en vannrett flate, mens en vegg høres som en loddrett flate, sier Johan Isaksson, som står bak prosjektet.

– Det høres abstrakt ut, men den blinde vil etter hvert bli kjent med de ulike lydene, slik at han kan navigere på egen hånd.

Briller er den nye førerhunden

Hjelpemiddelet, som ligner en slags VR-brille, skal frigjøre de blinde fra hjelpere, sjåfører, stokker og hunder.

– En stokk er upraktisk og må treffe noe før du vet at det er der. Og en hund trekker deg rundt, forteller Isaksson.

– Vi vil gi blinde en sjanse for å bevege seg sikkert rundt på egen hånd.

Løsningen er en kombinasjon av sensorer og teknologi som oversetter målingene til lydbølger.

– Vi skaper sensorer, datamaskiner, algoritmer og høretelefoner – all den teknologien som skal til for å gjøre ideen til virkelighet.

Kopierer flaggermus og hvaler

I dyreriket er metoden ganske vanlig – flaggermus og visse hvaler navigerer med såkalt ekkolokalisering. Ideen kom likevel fra et litt mindre eksotisk sted.

– Jeg så en YouTube-video med en fyr som satt med bind for øynene og spilte et spill der han måtte bruke ekkolokalisering. Dette er bare en veldig avansert utgave at den leken, sier Isaksson.

Mobilen skal avsløre hjertefeil (Finland)

© Shutterstock

Det er nok å holde mobilen over hjertet i ett minutt for å få en diagnose.

Det ideen bak oppfinnelsen til finske Precordiors. Seks millioner dør hvert år av hjerteanfall, og oppfinnerne vil redde noen av dem. Med en app.

Brystets bevegelser avslører hjerteflimmer

– Vi har studert hjertets bevegelser siden år 2011, og nå kan vi avsløre alvorlige hjerteproblemer veldig tidlig bare ved hjelp av en smarttelefon, sier Tuomas Valtonen, som er direktør i Precordior.

Navnet har de valgt fordi løsningene sine måler bevegelsen i det området av brystet som heter precordium, som ligger like over hjertet.

Hvis hjertet slår uregelmessig, kan det måles her.

– Mange får hjerteflimmer med alderen uten at de oppdager det, sier Valtonen.

Hjerteflimmer er forstyrrelser i hjerterytmen. Det kan øke risikoen for slag, hjertesvikt og hjertestans.

– Derfor vil vi sørge for at alle kan undersøke sitt eget hjerte, uten at de må dra til legen og gjennomgå en masse slitsomme prosedyrer, sier han.

App skal avsløre slag

Teamet har skapt utstyr og programvare som måler vibrasjoner i brystet og skaper et detaljert bilde av hjerterytmen.

– Smarttelefoner har både akselerometer og gyroskop, og derfor kan vi gi alle en presis hjertemåler i lommen, sier Tuomas Valtonen.

På sikt håper de også at appen kan hjelpe folk som er usikre på om det er noe galt med hjertet.

Se inn i fremtiden

På Venture Cup er spillteknologi, hjemmehjelp og partikkelfysikk en del av samme konkurranse, og utsendte fra store bedrifter utveksler visittkort med de unge forskerspirene og entreprenørene.

Konkurransen har tidligere hjulpet entreprenørene bak prisportalen Mybanker, og noen av verdens første 3D-printere ble presentert her.

– Det er utrolig mange talenter ved universitetene, som bygger en bedre fremtid.

– Jeg er utrolig imponert over hva de kan få til ved å kombinere teknologier som VR, roboter og kunstig intelligens, sier Human Shojaee, direktør for Venture Cup.

Det er ikke vinnerlaget som går hjem med den største premien, mener han.

– For meg er det alle oss andre som vinner på dette. Vi får adgang til alle de unge talentene og en unik mulighet for å se inn i fremtiden, sier han.