Vil du dykke ned i vitenskapen bak de artiklene du har lest i magasinet?
Vi har samlet de viktigste kildene, slik at du kan utforske dem selv.
Alle henvisninger fungerte da vi skrev artiklene, men vær oppmerksom på at hjemmesider kan endre innhold, flytte til andre adresser eller stenge ned – uten at vi blir varslet om det.
Derfor kan vi ikke garantere at alle lenker fører til riktig sted.
#15 - 2019
Estonia-forliset 25 år: Katastrofen kan aldri gjenta seg
Dykk ned i havarirapporten fra Estonia-forliset. Her kan du blant annet få den tekniske forklaringen på at baugporten sviktet og lese de øyenvitneberetninger fra de som overlevde.
Forskerne begriper ikke vår egen intelligens
Les Ian Dearys artikkel om den overraskende sammenhengen mellom reaksjonstid og IQ. Den skotske intelligensforskeren legger fram resultater som viser at intelligens og reaksjonstid er forbundet, og at sammenhengen blir sterkere med alderen.
9 lykketreff har skapt en oase i universet
Avansert liv er kanskje enda sjeldnere enn vi har trodd. Ny forskning viser at den beboelige sonen for flercellet liv trolig er mindre enn for for eksempel bakterier. Les forskningsartikkelen her.
#12 - 2019
Ekstreme maskiner kan gi oss uendelig energi
På ITERs eget nettsted kan du utforske alle detaljene om den nye reaktoren som for første gang skal skape energioverskudd av fusjon.
Motgift skal stagge alzheimer
Dykk ned i forsøket som koblet tannkjøttbakterier til alzheimer. Se forskernes nærbilder av bakteriens giftstoffer i hjernen, og sammenlign mengden av giftstoffer i friske og syke hjerner.
Universet vårt har eksplodert på 100 år
Les Oxford-forskernes artikkel om beregningene av universets størrelse. Forskerne fra University of Oxford i England forklarer her hvordan de fant fram til at det usynlige universet må være minst 251 ganger så stort som det synlige.
#11 - 2019
Ultrapresis atomklokke skal måle jordas masse
De nye klokkenes ekstreme følsomhet gjør dem i stand til å måle små forskjeller i gravitasjonsfeltet og dermed måle selve jordas form.
Løvenes konge lever et kort og brutalt liv
Dyster rapport i tidsskriftet Science viser tilbakegangen for alle større rovdyr i verden – og effekten på økosystemene.
Cannabis skal kurere hjernerystelser
Les mer om de studiene som har åpnet forskernes øyne for de to aktive stoffene i hjernerystelsespillen.
#10 - 2019
Astronomene måler og veier solsystemet
Bli med forskerne på planetjakt i solsystemets utkant. Astronomen Scott Sheppard ser lenger ut i solsystemet enn noen gang før. Følg hans jakt på fjerne kloder og en mulig niende planet.
Stamceller redder hjernen fra sklerose
Dykk ned i studiene bak de banebrytende behandlingene. Les forskernes rapport om hvordan stamceller fra pasientenes beinmarg skal demme opp
for sklerose.
Enormt rør sikrer energi til Europa
Følg arbeidet med verdens lengste undersjøiske rørledning. I skrivende stund forhandles det om nøyaktig hvor Nord Stream 2 skal ligge. Du kan lese
de viktigste nyhetene her.
#9 - 2019
Ansiktet er ditt beste våpen
Dykk ned i forskernes nye teori om ansiktets funksjon. Les mer om de forsøkene som peker på at det primære formålet med ansiktsuttrykket vårt er å manipulere andre. Du finner det på: Facial Displays Are Tools for Social Influence
Fly over Atlanterhavet med 6000 km/t
Se forskernes nye ion-drevne fly ta sin første flyvetur I november 2018 offentliggjorde forskere fra Massachusetts Institute of Technology den første testen av det ion-drevne flyet.
Elektromagnetisme lindrer depresjon
Utforsk elektromagnetismens effekt på kroppens celler. Les forskernes rapport om hvordan elektromagnetisme påvirker kroppen og hjelper med å lindre alt fra depresjon til gikt.
Teleskoper jakter på kraftig blits fra verdensrommet
Utforsk den nye gullgruven av raske radioglimt Allerede før radioteleskopet CHIME er i full drift, har det funnet 13 gåtefulle radioglimt.
Det er beskrevet i Nature. Finn dem på: Observations of fast radio bursts at frequencies down to 400 megahertz
Fysikerne leter fortsatt etter det rene ingenting
Les cern-fysikernes vitenskapelige artikkel om oppdagelsen av higgspartikkelen. Hundrevis av forskere sto bak gjennombruddet som leverte den siste brikken til partikkelfysikkens store puslespill, standardmodellen.
#8 - 2019
Topptrente celler finner hjernekreft
Les mer om Walter Fischers forsøk og se flere hjerneskanninger og vevsprøver. Du finner alt sammen på Kirkin et al. 2018.
Fuglenes fjerne fetter
Les mer om den nyoppdagede skilpadden uten skjold, E. sinensis. Funnet av skilpaddenes missing link er beskrevet i tidsskriftet Nature, nummer 560.
Vi har fått besøk fra en fremmed verden
Les alle Harvard-forskernes argumenter for den dristige teorien. I artikkelen i The Astrophysical Journal Letters redegjør de for hvordan et solseil kan forklare ’Oumuamuas akselerasjon.
Ny partikkelakselerator krymper til lommestørrelse
Lær mer om akseleratorens oppsiktsvekkende design. Positronakseleratoren skal nå testes i praksis og er beskrevet i det vitenskapelige tidsskriftet American Physical Society, august 2018.
#7 - 2019
Samarbeid skapte det første livet
Dykk ned i de flercellede organismenes opprinnelse. Du kan lese mye mer om utfordringene og fordelene ved flercellethet i forskernes detaljerte rapport om emnet.
Trafikkork i romhavnen
Kennedy Space Center ble bygget på ubebodd område av Merritt Island i Florida. Lær mer om romhavnens spede begynnelse her.
Lamme får nye krefter
Få overblikk over moderne behandling av ryggmargsskader. Denne artikkelen fra NCBI gjennomgår behandlinger som bremser kroppens nedbrytelsesprosess eller gjendanner nerveforbindelser.
Astronomene kan ikke finne den synlige materien
Dykk ned i detaljene om hvor den synlige materie gjemmer seg. I Nature kan du lese hvordan forskerne har kommet på sporet av 40 prosent av universets synlige materie som har vært forsvunnet.
#6 - 2019
Regnvær sikret dinosaurene makten
Dykk ned i den begivenhetsrike historien til de første dinosaurene. Hvordan så forfedrene ut, hvor oppsto de, og hvorfor ble de en suksess? Du får forskernes rapport om dinosaurenes opprinnelse på:
- Langer et al. 2010: http://sites.ffclrp.usp.br/paleo/pdf/(015)%20Langer%20et%20al%202009.pdf
Kan urter helbrede sykdommer?
Dykk ned i vitenskapen bak urtemedisin og troverdige forsøk. Du kan lese mer om studiene bak de formene for urtemedisin som har en dokumentert effekt ved å klikke deg inn på:
Mennesket har sovet seg til suksess
Les Matthew Walkers artikkel om hvordan drømmer styrker kreativitet og sosial kompetanse. Den amerikanske søvnforskeren beskriver flere forsøk som underbygger teorien om drømmesøvnens avgjørende betydning for utviklingen vår som art:
Hydrogen blir supermateriale
Fordyp deg i den omdiskuterte vitenskapelige artikkelen. Isaac Silvera hans møtte kritikk da de i 2016 utga en artikkel der de påsto at de hadde skapt fast hydrogenmetall i laboratoriet.
#5 - 2019
Liv på fjerne Asteroider
Les mer om prosjektene hos romfartsorganisasjonene. Asteroideutforskningen går for full fart for tiden. Følg med på de nye oppdagelsene via prosjektene hjemmesider, som du finner her.
Er hypnose bedre enn medisiner?
Dykk ned i vitenskapen bak hypnose som behandlingsform. Du kan lese mer om dårlig utførte forsøk og se de grunnleggende feilene i noen av studiene ved å klikke på:
Mekaniske bestøvere kopierer biene
Lær mer om roboten BrambleBee og hvordan forskerne designet den. Forskere ved West Virginia University i USA har utgitt en artikkel som gir et detaljert overblikk over funksjonene i roboten BrambleBee.
Skum og 3D-printer beskytter mot kollaps
Dykk ned i de nyeste metodene for å avsløre skjulte feil i broer. Hvordan finner ingeniørene mangler ved broer, og hva er framtidens teknologi? Få svaret i denne rapporten fra The National Academies.
Forskere avslører planters nervesystem
Dykk ned i den vitenskapelige rapporten bak den nye studien. Og les hvordan forskerne ved en tilfeldighet oppdaget at glutamat er nøkkelen til plantenes forsvarsverk mot angrep.
#4 - 2019
Du er en lett blanding
Det store museet Smithsonian i Washington, D.C setter fokus på menneskets utvikling. Du kan blant annet lese om klimaets rolle.
Kan en dytt i ryggen fjerne smerter?
Dykk ned i vitenskapen bak kiropraktikk og troverdige forsøk. Du kan lese mer om dårlig utførte forsøk og se de helt grunnleggende feilene i kiropraktikkforsøkene hvis du klikker de inn på:
- Crelin 1973
- Hannon 2004
- Zhang et al. 2013
- Paige et al. 2017
- Gedin et al. 2018
- Dobson et al. 2012
- Rubinstein et al. 2012
- Goertz et al. 2012
- Blum et al. 2008
- Proctor et al. 2006
- Goncalves et al. 2018
- Field et al. 2009
- Morhenn et al. 2012
- Kaada & Torsteinbø 1989
- Antonelli & Donelli 2018
- Breen & Breen 2003
Store kjønnsorganer utrydder arter
Hvis du vil ha det fulle overblikket over den amerikanske studien av muslingkreps, finnes den i tidsskriftet Nature, nummer 556.
#3 – 2019
Vinger er naturens snarvei til suksess
Gå i dybden med flaggermusenes 3D-kart i hjernen. Les hvordan forskere lærer mer om vår egen romforståelse ved å undersøke flaggermusenes navigasjonssystemer.
Ny rakett spiser sin egen kropp under romreisen
Dykk ned i alle detaljer av forskernes forsøk. I den vitenskapelige artikkelen kan du studere forskernes resultater og se flere bilder fra forsøket.
Kan nåler i huden lindre smerte?
Dykk ned i vitenskapen bak akupunktur og troverdige forsøk. Du kan lese mer om dårlig utførte forsøk og se de grunnleggende feilene i akupunkturforsøkene hvis du klikker inn deg på:
Korallrevenes konge har lurt døden
Dykk ned i den opprinnelige rapportenbak den nye studien.
Genmodifisert mat redder verden
I EU må maten merkes hvis en ingrediens inneholder GMO. På dette interaktive verdenskart kan du se reglene land for land.
Fysikkens lover har løpt fra tiden
Den amerikanske fysikeren Richard Muller framsetter sin teori om at universets utvidelse også skaper en utvidelse av tiden, som vi oppfatter som «nå».
#2 – 2019
Kystbyer forbereder seg på den store bølgen
Følg forskerne og de siste målingene av krypende jordskjelv. Hos Pacific Northwest Seismic Network kan du følge med på siste nytt om de siste krypende jordskjelvene fra Cascadia.
Universets oppskrift på alle ting
Gå på oppdagelsesferd i et stort, interaktivt periodisk system. Les alt om grunnstoffenes utrolige egenskaper, og finn par mellom stoffene for å se hvilke materialer de kan bli til.
Ferden til iskjempene
Dykk ned i Nasas rapport om mulige romferder til iskjempene. Du kan lese mye mer om Nasas ruter, fartøyer og vitenskapelige mål i den 500 sider lange rapporten.
#1 – 2019
Hjernen krever kalorier
Kroppen er tilpasset en steinalderkost, så hvis du spiser som forfedrene dine, holder du deg sunn. Det er essensen i et utbredt slankeråd, men ideen bygger på en rekke misforståelser.
Enormt havmonster vekkes til live
Dykk ned i den vitenskapelige artikkelen om fiskeøglefunnet. Les blant annet hvordan paleontologene kom fram til størrelsen på den nye fiskeøglearten ved å analysere de 170 år gamle knoklene.
Følg den videre ferden til New Horizons på Nasas hjemmeside
På Nasas hjemmeside kan du følge med på reisen til New Horizons og få resultatene fra Ultima Thule og de 25 andre himmellegemene.