Shutterstock

Gjør dine kjære klokere med en intelligent julegave

Julen er hjertenes OG hjernenes fest. Med et gaveabonnement på Illustrert Vitenskap kan du gi dine nærmeste kunnskap og innsikt – det er en gave som fortsetter å gi langt inn i det nye året.

Det siste tiåret har vært enestående for vitenskapen.

Einsteins relativitetsteori ble bevist med oppdagelsen av gravitasjonsbølger, kunstig intelligens stormet fram, forskerne tok et bilde av et svart hull, og gensaksen CRISPR ga oss makt over menneskets DNA.

Ingenting tyder på at framtiden blir mindre eksepsjonell – tvert imot.

Nå kan du gi innsikt i kommende vitenskapelige gjennombrudd til dine nærmeste. Og det er ikke småting som venter:

Gener skal eliminere kreft

Flere testpasienter har allerede blitt nærmest mirakuløst helbredet av en ny form for immunterapi, der immunforsvarets soldatceller utrustes med gener som gjør dem i stand til å eliminere kreftsvulster som før gikk under radaren. Metoden kan få sitt store gjennombrudd på 2020-tallet.

Shutterstock

Teleskop skal spore opp liv i rommet

Romteleskopet James Webb svever fra 2021 rundt i rommet og fokuserer på jordlignende steinplaneter i den beboelige sonen. Snapper teleskopet opp for eksempel oksygen eller metan i planetenes atmosfærer, kan det være tegn på fotosyntetiske planter eller drøvtyggende dyr – det vil si liv.

Nasa

Genspleisede mygg skal utrydde malaria

Hvert år dør over en million mennesker av malaria. Men nå har forskere genspleiset myggen, slik at de blir immune overfor malariaparasitten og ikke kan spre sykdommen til mennesker. Denne myggen kan spre resistensen til ville mygg og etter hvert utrydde malaria.

Shutterstock

Fysikere vil avsløre teorien om alt

«Teorien om alt» forklarer hele universets sammenheng. Men. Teorien holder bare vann hvis forskerne kan bevise at mørk materie finnes – og det krever en gigantisk underjordisk partikkelakselerator på 100 kilometer i omkrets. Tilfeldigvis nettopp det fysikerne ved CERN har på tegnebrettet …

CERN

Kjemisk batteri skal redde klimaet

På 2020-tallet blir strøm fra sol og vind billigere enn kullkraft – men problemet er å lagre den grønne energien. Forskerne arbeider derfor med et såkalt flowbatteri, der energien lagres kjemisk i en væske. Verdens største flowbatteri settes i drift i Kina i 2020 og kan forsyne 160 familier med elektrisitet i et år.

Shutterstock

Dette gir du videre med ditt gaveabonnement:

  • 5, 8 eller 11 utgaver av Illustrert Vitenskap
  • Full tilgang til vårt store digitale arkiv
  • Oppleste artikler i appen vår
  • Adgang til daglige nyheter på hjemmesiden vår

... Og husk at julen varer helt til månen!

Med de aller beste julehilsener,
Hele teamet bak Illustrert Vitenskap