2021 – året som gikk i vitenskapens verden

Selv i koronatider står de fascinerende forskningsgjennombruddene i kø – og alle årets høydepunkter er samlet og flott presentert i årboken. Bli med på en forrykende rundtur til forskernes frontlinjer.

De siste årene år har bydd på en imponerende rekke vitenskapelige kraftprestasjoner:

Astronomer har tatt historiens første bilde av et svart hull, leger har utviklet verdens første mRNA-vaksiner, paleontologer har funnet bevis på at dinosaurer svømte og jaktet under vann, og 3D-skrivere kan nå fremstille alt fra organer til hus og broer.

Det er ingenting som tyder på at fremtiden blir mindre eksepsjonell – tvert imot.

Nå kan du gi dine nærmeste innsikt i både nye og kommende vitenskapelige gjennombrudd. Og det er ikke småting som venter oss:

Ny vaksinetype kan kurere kreft, malaria og sklerose

Historiens første mRNA-vaksiner er utviklet under koronapandemien. Gjennombruddet har banet vei for en vaksinerevolusjon – forskere over hele verden er i full gang med å fremstille mRNA-vaksiner for å behandle bl.a. bryst-, lunge- og prostatakreft og smittsomme sykdommer som HIV, tuberkulose og malaria.

Rovdinosaur funnet på rede med egg og fostre

I Kina har paleontologer funnet et uhyre sjeldent fossil av en rovdinosaur på et rede med klekkeklare egg. Den sensasjonelle oppdagelsen avslører dinosaurenes yngleatferd og viser at noen arter ruget på eggene sine akkurat som nålevende fugler.

Støvsuger fjerner CO2 fra atmosfæren

Planeten svetter, drukner, smelter og brenner – men heldigvis rår forskerne over mange verktøy som kan redde planeten fra klimakatastrofen. På Island åpnet verdens største karbonfangstanlegg som skal trekke klimagass ut av atmosfæren, i 2021. Og med Power-to-X-teknologien forvandles overskuddsstrøm fra solceller og vindmøller til klimavennlige drivstoff til biler, fly og skip.

Romsonde skyver asteroide ut av bane

For aller første gang tester forskerne om det er mulig å skyve en asteroide ut av kurs. NASAs romfartøy DART smadrer rett inn i asteroiden Dimorphos i en manøver som skal vise om det er mulig å omdirigere gigantiske romstein med kurs mot jorden. Hvis forsøket lykkes, har forskerne nådd en milepæl i kampen for å forsvare planeten vår mot et katastrofalt meteornedslag som kan legge en millionby eller til og med et helt kontinent øde.

Førerløse Tesla-dosjer triller rundt i tunneler i Las Vegas

I et LED-opplyst tunnelsystem under et gigantisk konferansesenter i den amerikanske spillbyen kjører nå en flåte med Teslaer fra stasjon til stasjon med 4400 passasjerer i timen. Transportsystemet i Nevada er det første i sitt slag og forkorter reisetiden fra 45 til 2 minutter. Turen foregår uten menneskehender på rattet, og planen er å utvide med en 430 km lang tunnel til Los Angeles i California.

Illustrert Vitenskaps Årbok for 2021

Illustrert Vitenskaps store årbok gir deg et levende overblikk over hele året.
Gled deg til timevis med underholdning med årets mest lovende oppfinnelser, viktigste oppdagelser og største dramaer.

Boken bugner av tankevekkende artikler og fengende bilder – du kan bl.a. lese om disse nyhetene:

  • Ny slankemedisin får kiloene til å rase av
  • Minihelikopter letter fra Mars
  • Gigantisk lasteskip setter seg fast i Suez-kanalen
  • Havmøllenes konge høster grønn strøm til 20 000 boliger
  • Internett får sin egen Mona Lisa