2020 – Året som gikk i vitenskapens verden

Koronaen har satt sitt altoverskyggende preg på 2020 – men heldigvis har året også bydd på massevis av lyspunkter fra forskernes verden. Bli med på en tur i vitenskapens forrykende verden.

Det siste tiåret har budt på en imponerende rekke av vitenskapelige kraftprestasjoner:

Einsteins relativitetsteori er blitt bevist med oppdagelsen av tyngdebølger, kunstig intelligens har stormet frem, forskerne har tatt historiens første bilde av et svart hull, og gensaksen CRISPR har gitt oss mulighet til å kurere arvelige sykdommer.

Det er ingenting som tyder på at fremtiden blir mindre eksepsjonell – tvert imot.

Nå kan du gi dine nærmeste innsikt i kommende vitenskapelige gjennombrudd. Og det er ikke småting som venter oss:

Effektive koronavaksiner utviklet på rekordtid

Menneskeheten kan trekke et lettelsens sukk når legemiddelfirmaet Pfizer 9. november presenterer en vaksine som har vist seg å beskytte ni av ti mot koronaviruset. Kort etter kommer ytterligere to lovende vaksinekandidater på banen. Dermed er det håp om at vi snart kan se slutten på koronamarerittet.

Fryktinngytende dinosaur levde under vann

I Marokkos ørken har paleontologer funnet fossilene av verdens første svømmende dinosaur – en kraftig hale og knusende kjever forvandlet den 15 meter lange spinosaurusen til elvenes fryktinngytende hersker.

Kunstig sol skal løse klodens klimaproblemer

Etter over 10 års forberedelser går fysikere 28. juli i gang med å samle over én million komponenter til verdens største fusjonsreaktor, Iter. Reaktoren i Sør-Frankrike skal fungere som en kunstig sol på jorden og sikre oss uendelige mengder av ren og billig energi.

Dansende stjerne bekrefter Einsteins spådommer

I knapt 30 år har astronomer studert en stjerne som går i bane nær det svarte hullet i hjertet av Melkeveien. Observasjonene deres avslører nå at stjernen danser i en rosettformet bane, akkurat som Albert Einsteins teori sa for over 100 år siden.

Historisk melding: Afrika er nå fri for polio

Etter mer enn tre tiår med vaksineinnsats kan Verdens helseorganisasjon 25. august erklære infeksjonssykdommen polio for utryddet i Afrika. Milepælen er nok et vitnesbyrd om at vaksiner er en av de største suksesser i moderne medisin. Bare fra 2010 til 2015 ble flere enn 10 millioner menneskeliv reddet ved hjelp av vaksiner.

Illustrert Vitenskaps Årbok for 2020

Illustrert Vitenskaps store årbok gir deg et levende overblikk over hele året. Gled deg til timevis med underholdning med årets mest lovende oppfinnelser, viktigste oppdagelser og største dramaer.

Boken bugner av tankevekkende artikler og fengende bilder – du kan bl.a. lese om disse nyhetene:

  • Soldrevet katamaran støvsuger verdens elver for plast.
  • Avansert rover skal lete etter tegn til liv på Mars.
  • Luftens nye lyn demper overlydssmellet.
  • Havforsker bygger havenes svar på romstasjon.
  • SpaceX sender astronauter til ISS.