Forskere avdekker mysteriet bak neandertalernes forsvinning

Erotiske møter kan være det som til syvende og sist tok knekken på fortidsmennesket, ifølge ny studie.

Erotiske møter kan være det som til syvende og sist tok knekken på fortidsmennesket, ifølge ny studie.

For omkring 40 000 år siden døde neandertalerne ut som art, og den presise årsaken til det er fortsatt litt av et mysterium.

Det har vært mange teorier, alt fra sykdom til klimaendringer og vulkanutbrudd.

En av de vanligste forklaringene er at slektningene våre ble nedkjempet og utkonkurrert av vår egen art, Homo sapiens, som invaderte Europa, der neandertalerne bodde, for omkring 50 000 år siden.

Men nå avslører en ny studie utført av forskere fra National History Museum at årsaken kan være mye mer sexy og mindre brutal enn forskerne har trodd. Og at det var lystbetonte møter mellom de to artene som til syvende og sist gjorde slutt på fortidsmennesket.

Sex skapte hybrider

Genetiske studier har tidligere vist at de fleste mennesker utenfor Afrika har omkring to prosent neandertal-DNA i arvemassen.

Til gjengjeld er det ikke funnet Homo sapiens-DNA i de 32 genomene fra neandertalere som så langt har blitt analysert. Og det satte fart på forskernes nysgjerrighet.

De mener årsaken være at sammensmeltningen av de to artene bare var mulig den ene veien – litt som med kattearten «liger», der en hannløve parer seg med en hunntiger og skaper en ny hybridkatt.

Liger

Verdens største nålevende katt er hybridkatten Liger, som er en blanding mellom en hannløve og en hunntiger. På samme måte mener forskerne at neandertalere og Homo sapiens kun kunne få hybrider sammen ved at mannlige neandertalere hadde sex med kvinnelige Homo sapiens.

© Shutterstock

Fertile menn forsvant

Det er nemlig ikke funnet mitokondrie-DNA, som bare nedarves gjennom kvinner, i genomet vårt.

Det kan bety at det bare var mannlige neandertalere og kvinnelige Homo sapiens, som kunne produsere avkom.

Vi som lever i dag, tilhører arten Homo sapiens. Vi kalles også moderne mennesker fordi det tidligere eksisterte flere arter i slekten Homo.

© Shutterstock & Kennis & Kennis

Les også:

Forskerne mener at de mannlige neandertalerne ble sluset inn i Homo sapiens-grupper, men at Homo sapiens ikke ble sluset inn blant neandertalere. Og at det til syvende og sist kan være forklaringen på at fortidsmennesket har forsvunnet.

«Hvis fertile neandertalere i sin beste alder regelmessig ble sluset inn i H. sapiens-grupper, forsvant de også fra neandertalernes gener. Og den utviklingen er ikke bærekraftig spesielt lenge i små jeger-sanker-samfunn», skriver forskerne i studien.