Mauna Kea

Vulkantyper

Det fins mange typer vulkaner. Generelt er det den flytende magmaens innhold av gasser og silisium som avgjør hvilken form vulkanen får. Tyntflytende magma danner gjerne breie og flate vulkaner, såkalte skjoldvulkaner, der de mer tyktflytende magmatypene ofte danner høyere vulkaner som stratovulkaner og lavadomer.

7. september 2010

Fra Vitenskapens Univers:

Skjoldvulkan

Skjoldvulkaner bygges opp av lettflytende magma. Det resulterer i en vulkan som ligner skjoldet til en ridder, med forsiden opp. Helningen på sidene er svak, og selv lave skjoldvulkaner dekker store arealer. De er lette å kjenne igjen på at sidene heller minst inne ved midten.

Mount Fuji

Stratovulkan

Stratovulkaner, ofte kalt sammensatte eller blandingsvulkaner, er vulkaner slik et barn ville tegnet dem – med en bratt topp og flatere sider. Det gjør det lett å skille dem fra skjoldvulkaner. Stratovulkaner er bygd opp av vekslende lag av lava og aske, og de er ofte temmelig store.

Lassen Peak

Lavadom

Vulkaner med svært seigtflytende magma kalles gjerne lavadomer. De kuppellignende lavadomene dannes fordi magmaen ikke flyter mer enn noen få meter før den størkner. Dermed tettes ventilene stadig igjen, og hvert nytt utbrudd begynner med en eksplosjon der toppen skytes av.

Vitenskapens Univers

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe det første bindet på:

Vitenskapens Univers

Gå ikke glipp av århundrets oppdagelse – bli med oss ut til forskernes frontlinje!

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: