Asphalt volcano

Syv sjeldne vulkaner spyr ut asfalt

Det finnes undersjøiske asfaltvulkaner på 200 meters dyp utenfor California.

29. september 2010

Bare halvannen mil utenfor kysten av California finnes det hele syv undersjøiske vulkaner. Ikke tradisjonelle lavavulkaner nei, disse er såkalte asfaltvulkaner. Det er rett og slett vulkaner som – når de er aktive – spyr ut asfalt i stedet for lava. Den største av vulkanene som befinner seg på havbunnen på 220 meters dyp, er like stor som et hus med seks etasjer, og har en overflate på størrelse med to fotballbaner med offisielle mål.

Kjempene ble først oppdaget i 2007, og siden da har forskerne gransket dem opp og ned. Derfor vet de nå at vulkanene oppsto for mellom 31 000 og 44 000 år siden da naturlige oljeforekomster strømmet opp gjennom sprekker i havbunnen og størknet i møtet med det mye kaldere havvannet. Enkelte steder i området siver det fremdeles ut både gass og olje, men det er heldigvis flere tusen år siden vulkanene sist var aktive, lyder det beroligende fra forskerne ved blant annet University of California. De har flere ganger vært nede ved vulkanene i ubåt og tatt prøver.

De syv asfaltvulkanene består av til sammen cirka 100 000 tonn asfalt, som riktignok er størknet, men som likevel er nokså porøs. En vulkanstein blir nemlig raskt til pulver når den legges i en morter og støtes, har forskerne observert. De første asfaltvulkanene ble oppdaget tilbake i 2003, og senere er de blitt påvist flere steder i verden. Bare ganske få av dem er aktive fremdeles.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: